Fingrar på ett tangentbordNågon har tagit sig in i Telenors system och kommit över 30 000 kunduppgifter. Foto: blackzheep/Shutterstock.com

Artiklar

Telenor har drabbats av ett dataintrång där 30 000 kunduppgifter har läckt ut, rapporterar P4 Skaraborg. Kunduppgifterna har använts för att locka kunderna till en annan mobiloperatör. Händelsen är polisanmäld och alla berörda kunder har kontaktats. När händelsen ägde rum är oklart, men det kan ha skett redan i våras.

Mobiloperatören Telenor har drabbats av ett dataintrång och i samband med det har omkring 30 000 kunduppgifter läckt ut. Det rapporterar P4 Skaraborg. Det är framför allt abonnemangskunder som har drabbats av läckan. Läckan berör kunder över hela landet.

Informationen som har läckt ut handlar om namn, adress, vilken typ av abonnemang personen har, surfmängd och pris.

Det är bara Telenor-kunder på den svenska marknaden som har drabbats av läckan.

Intrånget har polisanmälts

Telenor upptäckte dataintrånget efter att de hade sett ett onormalt antal sökningar i operatörens system. Därefter har någon lyckats ta sig in i systemet och komma över uppgifterna. Telenor ser väldigt allvarligt på all form av intrång oavsett vad det handlar om. Operatören har polisanmält det inträffade.

Telenor har även kontaktat Post- och Telestyrelsen, PTS, om det inträffade.

Operatören har inlett en intern utredning för att ta reda på hur det inträffade kunde hända och vad uppgifterna har använts till. Utredningen visar att kunduppgifterna med stor sannolikhet har använts för att locka över Telenor-kunderna till en annan mobiloperatör.

Berörda kunder har kontaktats

Telenor har lyckats identifiera vilka kunder det är som har fått sina kunduppgifter läckta. Telenor har tagit kontakt med dessa personer och förklarat vad som har hänt.

Läckan upptäcktes av Telenor den 16 augusti i år, men när den inträffade är mer oklart. Det finns tecken som tyder på att den kan ha inträffat redan i våras.