telenors logga mot husfasadTelenor lanserar Wi-Fi 6-router i samarbete med danska Icotera. Foto: Mino Surkala/Shutterstock.com

Samarbeten

När Telenor nu ska lansera nya Wi-Fi 6-routrar blir den danska leverantören Icotera som får stå för både teknik och design. Hög prestanda och optimal täckning ska möta dansk elegans och minimalism.

Den svenska operatören Telenor står nu i startgroparna för en lansering av en ny trådlös nätverksstandard, även kallad Wi-Fi 6. Telenor menar att den nya tillhörande routern måste möta de allt större kraven på högsta möjliga prestanda, men även ha en stilren och elegant design. 

Därför har Telenor valt det danska företaget Icotera som leverantör av nya routrar till sina svenska kunder. Det skriver Telekom idag.

Snabb och stabil 8 x 8-router

Den nya Wi-Fi 6-routern är av typen 8 x 8. Det betyder att routern har åtta sändare, men även åtta antenner som mottagare. Routerns uppdaterade tekniska egenskaper innebär till exempel högre hastigheter och större stabilitet. Räckvidden blir också större, och inkluderar dessutom även de enheter som inte baseras på den nya teknologin.

Kan lösa utmaningar i de skandinaviska hemmen

Enligt René Brøchner, vd på Icotera, är det framför allt höga internethastigheter i kombination med, i regel, robusta husväggar som fram tills nu har utmanat skandinaviska användare och deras krav på snabba hastigheter och sömlös uppkoppling i hemmet. Den nya 8 x 8-routern sägs dock kunna förbättra förutsättningarna.

– Faktum är att 70–80 procent av alla skandinaviska hem kan täckas av en router om den är tillräckligt kraftfull. I dag finns det en tendens att utöka räckvidden genom att ansluta fler åtkomstpunkter om täckningen sviker. Problemet skulle i många fall kunna lösas med en router med rätt kapacitet och implementering från början, säger han till Telekom idag.

Leverans och lansering 2020

Redan i år kommer Telenors nya Wi-Fi 6-router lanseras på den svenska marknaden.