Närbild på iphone och samsung med kamerorna sida mot sida.Karlstadsborna köpte flest Samsung-mobiler i landet under december medan stockholmarna föredrog Iphone. Det visar Telenors försäljningsstatistik för den sista månaden 2022. Foto: Daniel Chetroni/Shutterstock.com

Rapporter

När Telenor sammanfattar försäljningsstatistiken för december kan man snabbt konstatera att Apples nya Iphone 14-serie fortsätter att dominera, framför allt Iphone 14 Pro. Intresset för just Iphone var dock störst i Stockholm, medan kunder i Östra Götaland köpte flest Android-mobiler i hela landet.

Enligt Magnus Stääv, ansvarig för Telenor Sveriges säljkanaler, noterade de en förflyttning av kundernas köpmönster i år, från före jul till mellandagarna. Det hamnade inte lika många mobiler under granarna 2022 jämfört med 2021, och det var framför allt ultra premium-segmentet som backade. Samsungs kunder gick dock emot den trenden, berättar Magnus Stääv i ett pressmeddelande.

Karlstadsborna föredrar Samsung och stockholmarna vill ha Apple

Apples Iphone 14-serie var en storsäljare hos Telenor under december, där Pro-modellen fortsatte att ligga i topp. Men om man bryter ner det till färger och minneskonfigurationer var det Iphone 11 64 GB Black som var den enskilt mest sålda modellen.

Mobilköpandet visade sig dock variera rätt rejält mellan olika delar av landet. Kunder i Östra Götaland köpte flest Android-mobiler i hela landet (procentuellt sett) under december. I Karlskrona dominerade Samsung med över 30 procent av försäljningen. Stockholmarna föredrog däremot Apple och Iphone. I Telenors butik på Östermalm valde 94 procent av kunderna Iphone, vilket är den högsta siffran i hela Sverige.

Stort intresse för skärmskydd och ljudprodukter

Tillbehören som stod högst i kurs bland Telenors kunder i december var skärmskydd och ljudprodukter. Apples Airpods 3rd gen var det mest sålda tillbehöret, men Apple TV och robotdammsugaren Eufy Robovac X8 Hybrid från Anker var också populära. Överlag ser Telenor en uppåtgående trend när det gäller just prylar för det smarta hemmet.

Säkerhetsprodukter fortsatt viktiga

Telenor ökade försäljningen av tjänsten “Surfa säkert” under december, och Magnus Stääv konstaterar att intresset fortsätter att öka. Bara under november skyddades kunder med tjänsten från cirka 25 000 bedrägeriförsök. Med tjänsten Nätskydd, som ingår i Telenors samtliga mobilabonnemang, har webbsidor blockerats vid fler än 7,7 miljoner tillfällen sedan tjänsten lanserades.

Och tjänster som skyddar kunder mot bedrägerier, virus och andra hot online är ett område som Telenor kommer fortsätta att utveckla, sammanfattar Magnus Stääv.