Foto: Polarpx / Shutterstock.com

Rapporter

Svenskarna surfar som aldrig förr och toppar en världsomfattande lista över hur stor betydelse internet har för invånarna. Nu har Tele2 presenterat var i Sverige det surfas mest.

Det var i samband med en sammanställning av trafikdata för mobil och mobilt bredband i det rikstäckande nätet som Tele2 av en ren slump kom över området, enligt ett pressmeddelande.

Sammanställningen genomfördes mellan juli 2016 och december 2017 och visade att det är i norra Sverige man surfar mest. Området man nu har valt att kalla Surfbältet sträcker sig från Gällivare, via Älvsbyn, till Strömsund. 

I Surfbältet surfar man 2,5 gånger mer än i övriga landet 

Tele2 skriver att surfandet har blivit som ett sjätte sinne hos invånarna i Surfbältet. Man använder surfen för att underlätta vardagens måsten allt mer, från att betala räkningar med hjälp av Mobilt Bank-ID till att gå på läkarbesök i videochatten. 

Samuel Skott, vd för Tele2 Sverige, menar att Surfbältet lever upp till det ideala användandet av nätet.  

– Surfbältet är ett perfekt exempel på hur tillgången till uppkoppling trycker gasen i botten på den utvecklingen och det är därför vi de senaste åren har investerat miljarder i att göra våra nät till världens bästa, säger han. 

Norrlands stora avstånd ökar surfbehovet

Det har spekulerats kring varför Surfbältet ligger i Norrland och man har kommit fram till att de stora avstånden förmodligen är en bidragande faktor till att fler personer använder en högre surfmängd än i resten av landet.

Strömsunds ordförande i kommunstyrelsen Susanne Hansson berättar i en intervju med SvD att kommunerna i Surfbältet anpassat sig efter de stora avstånden genom att använda ny teknik. Möten mellan kommunernas representanter tas hellre på Skype än ansikte mot ansikte eftersom det inte är tidseffektivt att åka flera mil för ett kortare möte.