Granskningar

Det finns alltid olika sätt kriminella lyckas få pengar. En något otippad metod är hur de tvingar unga att teckna mobilabonnemang. Detta skapar stora kostnader för de unga, som är väldigt utsatta när det kommer till ekonomi. Under en viss ålder får du inte teckna mobilabonnemang själv just för att du ska kunna klara av ekonomin. De utvalda är ofta de som precis har passerat gränsen. 

Samma tillvägagångssätt används för varje utpressning

Tillvägagångssättet för att få ungdomar att teckna mobilabonnemang ser snarlikt ut från gång till gång. I vissa fall kan kriminella gäng söka upp någon ung person med kriminell bakgrund. På så sätt finns en hållhake på personen. I andra fall ligger fokus enbart på unga personer, som reagerar på hot med osäkerhet och rädsla. När personen är utvald tvingar de kriminella gängen denna person att teckna ett mobilabonnemang till en telefon. Därefter tar de telefonerna för att sälja de vidare. Det framstår då som en bra deal för personen som köper då den betalar mer och får en telefon inklusive ett färdigbetalt abonnemang. I verkligheten är det den drabbade personen som får betala kostnaden för mobilabonnemanget. 

Drabbade kan lätt hamna i skuldfällor

I och med att det är den utpressade personen som står på det nytecknade abonnemanget är det även denne som kommer behöva betala. Att vara uppskriven på ett mobilabonnemang, utöver sitt egna, kan generera stora kostnader. Om du då inte kan betala denna månadsavgift är det enkelt att gå in i en skuldfälla. Sms-lån är därför relativt vanligt hos drabbade ungdomar. Vad de inte vet är att de samtidigt får en stor skuld hos lånegivaren. På så sätt blir allt en ond spiral och du kan redan i unga år vara fast i skuldproblem.

Åtgärder om du drabbas av utpressning

Om du drabbas av en utpressning att du måste teckna ett mobilabonnemang finns vissa åtgärder du kan försöka vidta. Givetvis kan det kännas svårt om du ligger under hot men förhoppningsvis går det att göra på ett smidigt sätt. 

  • Polisanmäl. Utpressning är olagligt och blir du drabbad av detta ska du genast gå till polisen. 
  • Håll koll på bindningstiden. Vissa mobiloperatörer erbjuder mobilabonnemang utan bindningstid. Detta för att det ska kännas bekvämt för dig som kund och att du lätt ska kunna avsluta abonnemanget. Om du blir tvingad att teckna ett mobilabonnemang kan du försöka att välja de abonnemangen som inte har någon bindningstid. På så sätt kan du säga upp abonnemanget så fort du är i säkerhet från personerna som tvingat dig. 
  • Avsluta ditt mobilabonnemang i förtid. Givetvis är detta alternativ inte optimalt, då det vanligtvis medför en kostnad att avsluta ditt abonnemang i förtid. I vissa fall kanske denna dock kan vara lägre än vad du kommer få betala i längden om du stannar kvar i abonnemanget. På så sätt kanske det känns mer värt.