Kille med mobil ligger på stranden.Jämfört med sommaren 2021 har svenskarnas roaming inom EU ökat med 130 procent, och ligger nu på den högsta nivån någonsin. Det visar ny statistik från Tre. Foto: Kaspars Grinvalds/Shutterstock.com

Mobilnät

Under sommaren har svenskarnas roaming inom EU ökat med hela 130 procent sedan sommaren 2019, det vill säga sommaren innan pandemin bröt ut. Sedan 2017 då EU:s nya roamingregler trädde i kraft har roamingen gått upp med hisnande 500 procent. Det visar ny statistik från Tre.

Svenskarna har EU-roamat järnet denna sommar, och enligt Tre är nivån den högsta som de någonsin har uppmätt. Jämfört med sommaren 2019 har roamingen inom EU ökat med 130 procent och jämfört med 2017, året då EU-avtalet ”roam like at home” infördes, med hela 500 procent.

Tres vd Haval van Drumpt tror att det finns flera orsaker bakom den kraftiga uppgången.

– Det är troligen en kombination av att reserestriktionerna nu är över, ett nytt mobilbeteende med mycket användning av streaming och att kunderna anpassat sig till de nya friare reglerna för EU-roaming, säger han i ett pressmeddelande.

Oron för skyhöga mobilräkningar efter utlandsresan har släppt

”Roam like at home” infördes som sagt 2017, vilket har gjort det möjligt för EU-medborgare att använda mobilen på utlandssemestern utan extra kostnader. Man kanske kan tro att detta fick roamingen att snabbt stiga uppåt, men oron för skyhöga mobilräkningar efter semestern släppte bevisligen inte i första taget.

Det var nämligen inte förrän under 2019 som man såg att EU-roamingen började öka kraftigt.

Spanien, Turkiet och Grekland ligger i topp

Det finns några länder där svenskarnas roaming har ökat som mest sedan förra året. Spanien, Turkiet och Grekland toppar listan, följt av Italien, Tyskland, Kroatien, Frankrike, Norge, Finland och Polen.

Högt tryck även i svenska mobilnät

Men det är inte bara utomlands som svenskarnas dataanvändning går på högvarv. Även i Sverige har trycket i mobilnätet ökat kraftigt, vilket främst kan förklaras av ökad streaming som ställer höga krav på överföringshastigheterna.

Bland Tres kunder har den genomsnittliga dataförbrukningen gått upp med 300 procent under de  senaste fyra åren.