En bild på en ung kvinna som lär äldre kvinna hantera en datorSunne och Telia prisades för sitt arbete med att ge äldre digitala kunskaper.

Utmärkelser

En mindre värmländsk kommun har tagit hem ett stort pris i samarbete med operatören Telia. Duon har tillsammans välkomnat in samtliga invånare in i en ny, uppkopplad era. Arbetet baseras på en studie genomförd vid Högskolan i Skövde, som gav lovande resultat.

Sunne kommun i Värmland fick tillsammans med Telia stå på prispallen i Bryssel. Under tillställningen European Broadband Awards, arrangerad av EU-kommissionen, vann duon första pris i kategorin Cost reduction and co-investment in a future-proof infrastructure.

Initiativet inkluderar ett flertal områden, däribland digital utbildning av äldre och utbyggande av kommunens digitala infrastruktur.

Satsningen ska ta med hela kommunen in i framtiden

Det är sedan tidigare vetenskapligt säkerställt att ett av de största hindren mellan äldre och teknik är okunskap. Det visade en studie som utfördes i samarbete med Telia på Högskolan i Skövde. 300 pensionärer bjöds in för att under tre dagar utbildas om digital teknik.

Det var under sommaren förra året som Telia och Sunne kommun utlyste ett samarbete under namnet ”Mer Digital”. Det involverade att engagera skolelever i att utbilda 80-åriga elever i att våga använda teknik.

– Att se hur 80-åringarna och högstadieungdomarna jobbade tillsammans var rörande. Så en sådan här utbildning, och den mötesplats den innebär, bidrar till att skapa en förståelse över generationsgränserna, säger Eva Söderström, biträdande professor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde.

Ville minska digitalt utanförskap

Målet med ”Mer Digital” var att minska det digitala utanförskap som många äldre hamnar i när kritiska sociala funktioner plötsligt inkluderar plattformar som de inte har tillgång till. 

– Efter utbildningen vågar man mer. Eller som en deltagare uttrycker: ”det kanske inte är så farligt att trycka på knapparna och försöka”, säger Söderström.

I efterarbetet upptäckte man att 70 procent av deltagarna ansåg sig mer vänligt inställda mot teknik efter att ha deltagit.