Vy över fiskeläge på smögen.Tre har byggt ut sitt snabba 5G-nät på många av landets mest välbesökta semesterorter. Till exempel på Smögen i Bouhuslän. Foto: by-studio/Shutterstock.com

Mobilnät

För några månader sedan rullade Tre ut sitt snabba 5G-nät i flera svenska storstäder, men nu har operatören även lanserat höghastighets-5G på många av Sveriges populäraste semesterorter. Båstad, Borgholm, Fjällbacka, Lysekil, Norje, Smögen, Strömstad och Västervik är några av orterna där både turister, säsongsboende och bofasta nu kan koppla upp sig och surfa riktigt snabbt.

Tres nya snabba 5G-nät täckte redan i maj flera av landets större städer. Förra veckan var det dags för operatören att ta nästa steg på 5G-resan och lansera även på några av sommarsveriges mest besökta turistorter. Några exempel är Båstad, Fjällbacka, Lysekil, Norje, Smögen, Strömstad och vissa delar av Öland.

Turister, bofasta och säsongsboende med 5G-kompatibla enheter och Tre-abonnemang ska nu alltså kunna koppla upp sig och surfa snabbare än någonsin.

Konstant ökning av trafiken i mobilnäten

Enligt Tre ser man en konstant ökning av trycket i mobilnäten. Förra året användes 63 procent mer mobildata än under 2020, och under 2020 ökade användningen med 47 procent jämfört med årets innan dess. En riktig peak ser man vanligtvis under sommarmånaderna då många är ute och reser och använder mobildata för att lyssna på musik och streama film och serier, i stället för att koppla upp sig mot wifi.

Och när trycket är extra högt ökar kraven på ett stabilt nät med höga hastigheter, vilket utbyggnaden av både 4G- och 5G-näten har förbättrat förutsättningarna för.

Kraftiga ökningar av streamingen när Sverige deltar i sportevenemang

Tre har även noterat att sommarens sportevenemang brukar bidra till en kraftig ökning av streamingen i näten. Extra tydligt blir det till exempel när Sverige spelar VM och EM i fotboll.

– 5G möjliggör att man kan se damernas EM-matcher live i sommar, utan fördröjning. Det är aldrig roligt att höra jublet från grannarna innan man sett målet själv, konstaterar Haval van Drumpt, Tre Sveriges vd, i ett pressmeddelande.