Foto: ThomasDeco / Shutterstock.com

Erbjudanden

Framöver kommer det att bli ännu lättare att skicka selfies med hundfilter för Telias kunder. Snapchat ska ingå i erbjudandet ”fri surf social”, uppger de i ett pressmeddelande. Telias Sociala-kategori är dock sedan tidigare kritiserad och kontroversiell.

Snapchat blev i mars i år den elfte appen att inkluderas i Telias fri surf-erbjudande. Lanseringen av erbjudandet Sociala erbjöd kunderna att fritt använda sociala medier, utan att det nyttjade den överenskomna surfpotten.

Nu kan Telias kunder snapa hur mycket de vill

Snapchat är en av svenskarnas mest omtyckta appar. Telia uppger själva i sitt pressmeddelande att anledningen till att just denna app lades till i erbjudandet var en efterfrågan från företagets kunder.

Telias sociala appar får en obegränsad, gratis surfmängd att använda. De blir även tillgängliga i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Baltikum. Därmed kan Telias kunder nu använda Snapchat var de än är, och när de än vill. Oavsett hur många roliga kattvideos de kikat på tidigare.

Telias prioriteringar kan bryta mot nätneutraliteten

Trots fördelar för kunderna har lanseringen varit kontroversiell sedan starten. En tvist med Post- och Telestyrelsen (PTS) riskerade i slutet av 2017 att tas till EU-domstolen. Anledningen till detta var den väl omdiskuterade nätneutraliteten.

Nätneutralitet innebär att operatörer inte har rätt att begränsa eller uppmuntra särskild internetanvändning. Det kan exempelvis omfatta att en operatör ökar näthastigheten för en specifik hemsidas trafik i utbyte mot pengar. 

PTS hävdade att Sociala uppmuntrar trafik till de appar som omfattas av erbjudandet. Det blev då en särbehandling, som bröt mot den nätneutrala principen. Det var dock inget som Telia höll med om.

I nuläget är tvisten ännu inte uppklarad.

Flera abonnemang får obegränsad socialsurf

Tanken bakom Telias erbjudanden är att surfmängden inte ska påverkas av specifika appar. Detta för att förbättra användarupplevelsen, genom att garantera tillgången till apparna kunderna använder mest. 

Sociala inkluderar några av användarnas mest omtyckta appar, såsom Instagram eller Messenger. Kunder kan därmed alltid stämma träff med vänner på Kik eller gilla sin mormors nya profilbild på Facebook.

För att kunna utnyttja erbjudandet behöver kunden ha något av grundabonnemangen Telia Mobil Komplett eller Telia Mobil Dela. Dessa abonnemang börjar på en kostnad av 199 kr per månad.