Kvinna går vid upplyst allé och pratar i mobil.Halebop uppmuntrar svenska befolkningen att höra av sig till sina nära och kära oftare, särskilt nu under julen. Foto: Leszek Glasner/Shutterstock.com

Rapporter

Halebop har precis släppt en rapport om svenskarnas telefonvanor som visar att 39 procent, var tredje svensk, skulle vilja ringa sina nära och kära mer än de gör i dag. Föräldrar toppar listan över vilka vi ringer mest, och det gäller framför allt bland kvinnor och yngre.

Halebop har undersökt svenskarnas telefonvanor och sammanställt resultatet i Samtalsrapporten. Rapporten visar att vi pratar i genomsnitt 632 minuter (motsvarande 11 timmar) i månaden, men även att det är relativt många som skulle vilja ringa sina nära och kära oftare. 39 procent uppger detta, medan 38 procent uppger att de aldrig eller väldigt sällan känner att de vill ringa sina vänner och familj oftare.

Föräldrar högst upp på samtalslistan

På listan över vilka vi ringer oftast, när vi väl ringer, är det föräldrar som placerar sig i toppen. 56 procent säger att de ringer sina föräldrar oftast, men det varierar mellan könen. Bland kvinnor ligger siffran på 60 procent, och bland män på 51 procent. 

Men föräldrasamtalen är allra vanligast bland yngre. I åldersgruppen 18 till 34 år uppger hela 83 procent (8 av 10) att de ringer sina föräldrar mest.

På plats två kommer ens partner (50 procent) och på plats tre vänner och barn (42 procent).

Ingen överraskning att samtal till familjen toppar listan

Enligt Emma Craig, Head of Halebop, är det inte någon större överraskning att det är familjen vi ringer till mest. Från Halebops håll tycker man det känns kul att kunna hjälpa svenskarna att hålla kontakten med sina närmaste.

Uppmanar till att slå nära och kära en signal i jul

Emma Craig säger att Halebop uppmuntrar till att höra av sig till sina nära och kära oavsett tid på året, men extra mycket nu kring jul. Hon menar att ett julkort såklart är ett fint sätt att höra av sig på, men att ett telefonsamtal kan betyda minst lika mycket.

– Det är en julklapp du aldrig kommer ångra, säger hon i ett pressmeddelande.