Artiklar

Att mobiltelefonen dör är frustrerande och många upplever att ens smartphone dör konstant. Kanske är du på väg till en ny plats och behöver hjälp av kartor eller ännu värre – du ska möta en vän men ni har inte bestämt var. På allt fler caféer finns det möjlighet att ladda din mobiltelefon och det har även kommit många smarta portabla laddare du kan ha i väskan för att när som helst kunna ladda.

Många operatörer har även bra erbjudanden på mobilabonnemang där du kan byta mobiltelefon varje eller vartannat år (beroende på bindningstid för ditt mobilabonnemang). Det finns även några enkla åtgärder för att förbättra batteritiden på din smartphone. 

Börja med att kolla om det verkligen är batteritiden det är fel på

Genom att gå in på inställningar kan du oftast se hur mycket du använt din smartphone både i aktivt- och vänteläge. 

Exempel: Om du har 72 % batteri kvar och har använt din smartphone i 2 timmar och 59 minuter bör du kunna få ut 10 timmar och 39 minuter totalt av ditt batteri.  

Livstiden på smartphones är inte lika lång som för de gamla Nokia-mobiltelefonerna – och ibland är det faktiskt billigare att skaffa en ny mobil än att reparera en gammal. I många fall kan du köpa en billig smartphone samtidigt som du tecknar ett mobilabonnemang. Det kan även vara ett bra tillfälle att byta mobilabonnemang till ett billigare eller bättre alternativ för dig. Om du inte har möjlighet att skaffa en ny mobiltelefon eller är bunden till ett tidigare mobilabonnemang kan du försöka förbättra batteritiden med hjälp av guiden nedan. 

6 steg För att förbättra din smartphones batteritid

1. Stäng av funktioner du inte använder. Många smartphones har väldigt smarta funktioner – exempelvis Wi-Fi, Bluetooth, stegräknare och andra tjänster som är enkla att glömma att stänga av efter du använt dessa. Det är en bra idé att ta för vana att stänga av dessa när du inte använder dem. Exempelvis slukas mycket batteri då du har Wi-Fi på när du inte använder det, eftersom att din smartphone då ständigt söker efter Wi-Fi anslutning. Glöm dock inte att sätta på Wi-Fi igen när du vet att det finns Wi-Fi anslutning, det är onödigt att slösa surfen som ingår i ditt mobilabonnemang.

2. Minska ljusstyrkan på skärmen. Att kunna höja och sänka ljusstyrkan är en bra funktion, särskilt när du använder telefonen i dagsljus. För att maximera din smartphones batteritid bör du försöka ha så låg ljusstyrka som möjligt.

3. Stäng av push för e-mail. Att kunna läsa e-mail i telefonen är något de flesta är vana vid nuförtiden. Dock är det inte nödvändigt att nya mail ska hämtas varje minut eftersom du förmodligen inte kollar din mail så ofta. Genom att ändra dina inställningar kan du välja att manuellt hämta mail (när du väl ska läsa dem) alternativt att mail endast ska hämtas en gång i timman eller liknande. Att stänga av hämtning av mail kan också minska kostnaderna för ditt mobilabonnemang eftersom det även slukar din surfmängd. 

4. Stäng av eller ta bort batterislukande appar (endast de du inte använder). Ett misstag som många gör är att inte avsluta de appar du inte använder. Genom att titta i dina inställningar kan du se vilka appar som drar mest batteri och kanske till och med radera några av dessa. Många av dessa appar uppdateras automatiskt i bakgrunden vilket även kan bli dyrt på räkningen för ditt mobilabonnemang. Dock bör du inte avsluta de appar du använder ofta eftersom din smartphone då måste läsa in appen helt nästa gång du startar den – vilket faktiskt slukar mer batteri och även data från ditt mobilabonnemang. 

5. Ta bort batteriprocenten. Detta knep låter lite konstigt men faktum är att många slösar mer batteri när de oroar sig över batteritiden. Genom att stänga av funktionen som visar hur många procents batteritid du har slipper du oroa dig och då är det större chans att du låter din smartphone vara. 

Teckna ett mobilabonnemang som låter dig byta mobil ofta

Många smartphones har en genomsnittlig livslängd på 2 år och det finns även många mobilabonnemang som låter dig byta mobiltelefon så pass ofta. Om du använder din smartphone så ofta att din batteritid kommer slitas ut kan det vara en bra idé att överväga ett sådant mobilabonnemang. Denna sortens mobilabonnemang förutsätter att din mobil är i hyfsat skick när du byter till en ny. Tänk även på att dessa mobilabonnemang ofta har lång bindningstid.