Granskningar

Det nya uttrycket ”Roam like at home” har tagit över sedan användning av mobilabonnemang förändrades under sommaren. Ny lagstiftning har öppnat möjligheterna för att kunna använda och utnyttja mobilabonnemang utomlands, precis som hemma. Det finns däremot vissa problem med tjänsten som många kan glömma bort. 

Fungerar inte som vanliga mobilabonnemang

Sedan juni 2017 har det varit möjligt att surfa fritt inom EU, utan att operatörer tar ut extra utgifter. Detta har skapat uttrycket ”Roam like at home”, då du i grund och botten ska kunna surfa som du gör i ditt hemland. Detta stämmer dock inte till fullo. Att surfa utomlands är fortfarande inte samma sak som att använda ditt mobilabonnemang i Sverige. Det finns fyra dolda problem med tjänsten. 

1. Surfmängden inom EU är begränsad

Mobiloperatörer har rättigheten att begränsa datamängden som används inom EU. Olika mobilabonnemang har alltså olika surfmängd i EU. För vissa kan du använda samma surf som hemma. För många andra mobilabonnemang gäller dock att du ofta är begränsad till en speciell EU-surf. Om denna överskrids kan din mobiloperatör ta ut extra avgift för ny surf. Du kan jämföra mobilabonnemang för att se vilka operatörer som erbjuder störst mängd mobilsurf. 

2. Du kan inte vara utomlands för länge

Om du vanligtvis är borta mer än fyra månader om året måste du kunna visa varför. Detta kan du göra exempelvis genom intyg för utlandsstudier. Anledningen är för att surfen ser annorlunda ut än i ditt hemland. Du kan då bli skyldig att betala tilläggsavgifter utöver kostnaden för mobilabonnemanget.

3. Reglerna gäller inte satellittelefoner

Satellittelefoner kan inte surfa gratis på utländska nät. Om du behöver koppla upp dig via satellittelefon, kostar detta extra. Detta kan vara om du exempelvis behöver ringa ett nödsamtal från en båt och måste använda båtens fasta telefon. Detta istället för nätverket som är kopplat till ditt mobilabonnemang. 

4. Eventuella tilläggsavgifter kan tillkomma

Det skulle kunna visa sig att gratis surf inom EU skapar förluster för operatörerna och dess mobilabonnemang. Då kan de rätt att ta ut tilläggsavgifter för att kompensera för deras egna förluster. 

”Roam like at home” gäller i större delar av Europa

”Roam like at home” gäller i större delar av Europa. Detta både när du ringer, sms:ar eller surfar. I dessa länder fungerar det:

  • EU-länder
  • Norge
  • Island
  • Liechtenstein

Surfen kan användas i länderna så länge användningen är normal. Din operatör skulle kunna begränsa tjänsterna till samma pris som du får ta del av hemma, just för att onormal användning inte ska uppstå. Tänk också på att vara extra noggrann om du befinner dig nära gränsen mellan ett land som har fri surf och ett som inte har. Risken finns att du kan bli uppkopplad till det andra landets nät. Då gäller vanlig taxa, alltså att landets operatörer har rätt att ta ut extra avgifter.