Säkerhet

Att det finns oseriösa säljare av mobilabonnemang kommer tyvärr kanske inte som en överraskning för många. Det är sällan operatörernas egna säljare som upplevs som oseriösa utan det är ofta externa säljare under event och liknande tillställningar som kan ställa till problem. Under 2017 blev bland annat en man lurad på ett abonnemang till ett värde av 16 000 kr som skulle betalas under 24 månader. För att undvika att hamna i denna situation krävs det att du är uppmärksam på avtalet och vad du skriver upp sig för. 

Oseriösa säljare ger en tråkig upplevelse

De flesta som blir lurade skriver under papper som i sin utformning stämmer. Det vill säga att det är ett kontrakt som anger ett belopp, återbetalningstid och liknande. Det är istället säljaren som försäkrar konsumenten om att det inte kommer att kosta så mycket eller att det bara är ett exempel. 

Tips! Ett enkelt sätt att inte bli lurad av en oseriös säljare är att noga läsa igenom kontraktet och kolla igenom att det stämmer. 

Ett enkelt och bra sätt att undvika att bli lurad på detta sätt är med andra ord att aldrig lita helt på säljaren utan att ta kontraktet på största allvar. Att bli lurad på detta sätt kan ge stora kostnader, även om det ofta går att häva då operatörerna själva sällan vill ha kunder som är missnöjda och känner sig lurade. 

Teckna mobilabonnemang själv

Ännu ett bra sätt att undvika att bli lurad av en säljare är att själv jämföra olika operatörer och abonnemang och sedan kontakta operatören. Tack vare att all information idag finns samlad på internet har säljarens roll till viss del minskat då du enkelt kan jämföra mobilabonnemang och själv skaffa dig mer kunskap och en tydlig prisbild av marknaden. När du själv jämför och tecknar avtalet direkt med operatören är även risken att bli lurad minimal, då svenska operatörer ofta har en utomordentlig god kundpolicy och värderar dina affärer och kundnöjdhet. Om du tecknar ett mobilabonnemang på internet har du dessutom ångerrätt för mobilabonnemanget, i upp till 14 dagar.