Okategoriserade

Undersökningar har visat att valet mellan att köpa en mobiltelefon kontant eller genom att teckna ett mobilabonnemang där du får möjlighet att delbetala en mobiltelefon samtidigt, är ett av de svåraste valen för konsumenter på marknaden för elektronisk kommunikation. Att köpa en mobiltelefon kontant utan någon bindningstid har dock inte alla råd att göra. Att kunna dela upp betalningen över ett visst antal månader är därför ett bra alternativ för många.

Tips! Det går oftast att pressa ner priserna för själva mobilabonnemanget. Genom att jämföra mobilabonnemang innan du tecknar ett ser du enkelt vilken operatör som har det billigaste mobilabonnemanget.

Det går även att få billigare mobiltelefon och mobilabonnemang genom att utnyttja olika rabatter som finns. Det finns bland annat rabatt för studenter, pensionärer och för barn. Du kan även välja bort onödiga kostnader såsom försäkring, om du anser att försäkringen inte är nödvändig för dig.

Titta alltid på “minsta totalkostnaden” för mobilabonnemanget

När du ska skaffa en mobiltelefon och samtidigt teckna ett mobilabonnemang bör du alltid titta på “minsta totalkostnaden”. Den minsta totalkostnaden står oftast angiven på operatörens hemsida när du ska teckna själva mobilabonnemanget. Genom att titta på den kan du även jämföra vad det hade kostat att betala för mobiltelefonen kontant och teckna ett separat mobilabonnemang, alternativt att teckna dessa gemensamt mot en bindningstid.

Väljer du att köpa en mobiltelefon med ett mobilabonnemang kan det också vara en bra idé att se över de övriga kostnaderna som tillkommer med mobilabonnemanget. Eftersom du varje månad kommer delbetala mobiltelefonen finns det risk att din mobilräkning blir hög om du även betalar för massa andra små kostnader som är förknippade med mobilabonnemanget. De kostnader som enklast går att undvika är:

  • Uppläggningsavgift. En administrativ avgift som operatören tar ut för att teckna ditt mobilabonnemang. Om du ska binda upp dig hos en operatör i 24 månader kan du försöka förhandla bort denna avgift.
  • Aviavgift. Genom att betala med autogiro undviker du den avgift som tillkommer för faktura. Avi-avgiften är ofta 35 kr/faktura vilket under 24 månaders bindningstid blir nästan cirka 850 kr.
  • Onödig surf. Se till att välja ett mobilabonnemang med en surfmängd som passar dig. Att ständigt behöva köpa till surf kan bli dyrt i längden men att ha massa surf över varje månad är även det väldigt onödigt.

När du ska välja operatör bör du även ta hänsyn till de mindre lite mer okända operatörerna. Faktum är att det är de stora operatörerna som äger dessa billigare varumärken, och det finns inget som säger att ett billigt varumärke skulle vara sämre än något annat.

Du kan byta mobilabonnemang trots bindningstid 

Fördelen med att inte binda upp dig till en lång bindningstid som du måste göra om du skaffar en mobiltelefon med bindningstid, är att du kan hoppa på ett bättre erbjudande när det dyker upp. Du kan också lämna operatören om mobilabonnemanget inte lever upp till dina förväntningar. Vad som kan vara bra att ha i åtanke dock, är att det är faktiskt möjligt att avsluta ett mobilabonnemang i förtid. Om du tecknat ett mobilabonnemang på nätet har du även rätt att ångra ditt mobilabonnemang i upp till 14 dagar efter köpet. Detta gäller dock inte om du tecknat ditt mobilabonnemang i butik.