Mobiltelefon med EU-symboler och texten roaming free zone.Telefonoperatörer får själva bestämma priset för roaming i Storbritannien nu när landet inte längre är en del av EU. Nu går Tre ut med att de håller fast vid roaming utan extra kostnad inom Storbritannien. Foto: Virrage Images/Shutterstock

Telekomoperatörer

Sedan Brexit reglerar EU inte längre prissättningen för roaming i Storbritannien. I stället är det upp till varje telefonoperatör att besluta priset. I ett pressmeddelande från Tre går operatören ut med att de tänker låta alla sina kunder surfa utan extra kostnad.

I Storbritannien är Tre en av de ledande telefonoperatörerna med kunder som strömmar in och ut ur landet från hela EU. Lovisa van der Schoot säger att det känns helt naturligt att hålla fast vid förmånlig roaming.

”Roam like at home”

Tidigare har EU haft regler för hur teleoperatörer prissätter roaming för sina kunder. ”Roam like at home” är ett initiativ som innebär att alla EU-medborgare ska kunna roama inom EU-länder utan att behöva betala någon extra avgift.

Nu när Storbritannien inte längre är ett EU-land tycker operatören Tre att det är ett viktigt initiativ att hålla vid liv – trots att regleringarna inte längre gäller.

Tre är störst i Storbritannien

I Storbritannien är Three UK, systeroperatören till Tre, en av de ledande mobiloperatörerna. Tre tror att det bland annat har att göra med att Storbritannien är ett populärt resmål, samtidigt som det dessutom är en knutpunkt för många företag, inom såväl som utanför EU.

Många svenska företag är exempelvis permanent placerade i Storbritannien. Tre uttrycker själva att det känns helt naturligt att fortsätta erbjuda surf utan extra kostnad i Storbritannien, just eftersom deras kunder finns över hela EU.

Många svenskar i England, Skottland, Nordirland och Wales

Enligt färska siffror från Storbritanniens regering bor det omkring 100 000 svenskar i Storbritanniens olika riksdelar. Dessutom har Storbritannien alltid varit ett vanligt mål för utbytesstudenter och även om det inte finns några exakta siffror på exakt hur många som befinner sig där är en betydande del kunder till Tre.

– Storbritannien är ett viktigt land för oss och våra kunder och därför känns det naturligt att fortsätta låta våra kunder roama utan extra kostnad i landet, säger pressansvarige Lovisa van der Schoot.