Person sitter vid laptop med mobil som har en 5g-symbol svävane ovanför sig.I måndags lanserade Tre den nya tjänsten 3Fullfart som ger tillgång till de "riktiga" 5G-hastigheterna. Foto: Aon Khanisorn/Shutterstock.com

Mobilnät

Nu har Tre slagit på sitt ”riktiga” 5G-nät, som ska ge surf i betydligt högre hastigheter och möjliggöra online-spelande och streaming utan buffrande. Redan nu finns goda förutsättningar för höghastighets-5G i de centrala delarna av Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Helsingborg, men utbyggnaden kommer fortsätta under våren och sommaren i städer med mer än 20 000 invånare.

I januari 2021 kunde PTS äntligen hålla sin 5G-auktion, och Tre var den operatör som förvärvade mest 5G-spektrum på 3,5 GHz-frekvensbandet som ska ge de absolut högsta hastigheterna. Tres 5G-utbyggnad har främst varit koncentrerad kring landets största städer och i dag är stadskärnorna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Helsingborg helt täckta av Tres 5G.

I måndags lanserade Tre tilläggstjänsten 3Fullfart som ger tillgång till operatörens höghastighets-5G. I ovan nämnda städer ska det finnas god täckning för höghastighets-5G, och under våren och sommaren kommer man bygga vidare i städer med över 20 000 invånare.

Nu är 5G här på riktigt

Tres vd Haval van Drumpt menar att 5G äntligen är här på riktigt, och konstaterar att hastigheterna i nätet nu verkligen är höga.

– De senaste tio åren har vi ökat kapaciteten i mobilnätet rejält och med våra satsningar har vi säkerställt att våra kunder får gott om plats i nätet och kan surfa riktigt snabbt, säger han i ett pressmeddelande.

Betydligt snabbare än det ”vanliga” 5G-nätet

I Tres 4G-nät ligger normalhastigheten på mellan 10 och 80 Mbit/s och i det ”vanliga” 5G-nätet på mellan 10 och 100 Mbit/s. I höghastighetsnätet, som Tre kallar 5G+, ska normalhastigheten ligga på mellan 200 och 600 Mbit/s.

Tjänsten ingår i alla abonnemang resten av 2022

Tilläggstjänsten kommer inkluderas i alla abonnemang året ut för att så många kunder som möjligt ska få testa på de ”riktiga” 5G-hastigheterna, och sedan kostar det 49 kronor/månad. Enligt Tre ska tjänsten under optimala förhållanden möjliggöra hastigheter på upp till 1 300 Mbit/s.