Säkerhet

Att kunna surfa på internet är en av de viktigaste egenskaperna för mobiler och datorer i dagens samhälle. Många svenskar har idag ett mobilabonnemang med fri surf. Däremot finns det ett flertal mobilabonnemang som endast erbjuder en begränsad mängd surf i månaden. För de flesta räcker detta inte. Vi söker ständigt Wi-Fi att koppla upp oss till, för att spara in på surfen. 

Vad många inte vet är att detta kan ge negativa konsekvenser. Din mobil kan bli allt från hackad och avlyssnad till att samtliga av dina lösenord blir tillgängliga för allmänheten. Håll därför koll på vad du kan göra för att skydda dig från att bli hackad. 

Öppet Wi-Fi kan ge tillgång till alla användarnamn och lösenord

Ett öppet Wi-Fi är ett trådlöst nätverk som alla har tillgång till. Nätverket kräver inga lösenord eller användarnamn, utan är bara att koppla upp till. Detta är vanligt bland folk med mobilabonnemang som inte har överdrivet mycket surf. Framför allt är detta något som sker ofta utomlands, där det inte är lika lätt att få tag på internet. 

Tänk på! Att koppla upp dig till ett öppet Wi-Fi, skapar tillgänglighet för alla andra uppkopplade att se dina personliga uppgifter.

I ett öppet Wi-Fi går däremot all trafik i text. Det kan därför vara möjligt att se alla lösenord och användarnamn till olika portaler. Detta innebär att någon som kopplat upp sig till samma nätverk som dig, kan få tillgång till dina uppgifter. Detta är därför en vanlig anledning till att mobiler lyckas bli hackade. En hackare avlyssnar trafiken genom speciella program, för att se allt som skrivs i din telefon, dator eller surfplatta. Det är bara för en hackare att välja vad som känns intressant – lösenord till sociala medier, ID-handlingar eller bankkontouppgifter. 

Öppet nätverk hemma kan ge dystra konsekvenser

I hem är det vanligt att hushåll har eget Wi-Fi, för att slippa använda mobilabonnemangens surf. Har du ett oskyddat nätverk utan lösenord i hemmet, kan du däremot drabbas av negativa konsekvenser. Att inte ha något lösenord innebär att vem som helst kan logga in på nätverket. Den som loggar in kan även göra vad som helst. Detta innebär att inloggade exempelvis kan ladda ner filmer olagligt eller fildela. När upphovsrättsbolagen sedan kollar vem som laddat ner filmer, kommer ditt nätverk dyka upp. Om du inte kan bevisa att det inte var du som stod för nedladdningen, kommer du bli skyldig. Se därför till att alltid lösenordsskydda dina nätverk. 

Du kan skydda dig från att bli hackad

Är du medveten om att ditt mobilabonnemang inte har tillräckligt med surf och att du vanligtvis kopplar upp dig till publika nätverk? Då bör du hålla koll på de tips som finns för att skydda dig från att bli hackad. 

1. Se till att webbadressen börjar med https. Att en webbadress börjar med https, innebär att den krypterar trafik mellan din webbläsare och mottagarens sida. Mottagarens sida är hemsidan du är inne på för tillfället. När trafiken är krypterad begränsas möjligheterna till avlyssning, om du har anslutit till ett öppet nätverk. 

2. Stäng av automatisk Wi-Fi-anslutning. Har du en gång anslutit din mobil eller dator till ett öppet Wi-Fi, kommer din enhet minnas nätverket. Varje gång det nätverket finns inom räckvidd, kommer din enhet att ansluta till nätverket igen. För att undvika denna automatiska anslutning kan du stänga av denna funktion på din mobil eller dator. På så sätt väljer du själv när du vill ansluta till ett nätverk, genom att klicka på detta. Det kan dra mer surf från ditt mobilabonnemang men är betydligt säkrare.

3. Använd VPN-tjänster. VPN-tjänster fungerar som krypterade kanaler, vilket all din trafik går genom. I och med att trafiken är krypterad och vägleds i en annan kanal, går det inte att tjuvlyssna på denna. VPN-tjänster säljs, men det finns även flera gratis VPN-appar som enkelt går att ladda ner. Här gäller det dock att vara noga med vilken app du väljer. Detta kan vara ett ytterligare trick från hackare, för att komma åt informationen i din telefon. Apparna i sig kan ha virus, som offentliggör dina inloggningsuppgifter. 

4. Fråga ägaren till nätverket om du kopplar upp dig till rätt nätverk. Sitter du på ett fik eller ett hotell kan hackare skapa egna nätverk, som har samma namn som originalnätverket. I detta fall är det väldigt enkelt för gäster på hotell eller fik att logga in på fel nätverk, i och med att det finns två alternativ. I värsta fall kan hackare till och med skapa egna inloggningssidor som ser ut som de riktiga. När du ansluter dig till detta Wi-Fi kommer hackaren få tillgång till all din information. Se därför till att fråga ägaren på stället du är på vilket nätverk som stämmer. Om du är osäker är det bättre att använda surfen från ditt mobilabonnemang och internetdela till din dator. 

Vill kunna surfa utan att behöva koppla upp dig till nätverk och oroa dig för att bli hackad, kan du jämföra mobilabonnemang, för att hitta ett med lagom mängd surf. På så sätt kan du välja ett mobilabonnemang som har så pass mycket surf att du inte kommer ha något behov av att ansluta dig till öppna nätverk. Att surfa från mobilens egna nätverk är dessutom det absolut säkraste då det är en krypterad förbindelse mellan mobilen och basstationen.