Så väljer du rätt abonnemang till iPad och surfplatta

Till din Ipad och surfplatta behöver du bara en sak, och det är surf. Samtal och sms spelar mindre roll, eftersom du inte använder en surfplatta för att ringa eller sms:a.

Därför är det surfmängder du ska jämföra när det kommer till innehållet i ditt abonnemang. Sedan är det förstås andra saker som också spelar in. Du behöver exempelvis täckning där du ska använda Ipaden eller surfplattan.

Saker att jämföra hos abonnemang för Ipad och surfplatta

 • Surfmängd. Hur mycket använder du surfplattan när du inte har tillgång till wifi? Det är det som avgör vilken surfmängd du behöver i ditt abonnemang.
 • Täckning. Operatörernas täckning skiljer sig åt i olika delar av landet. Ta dig en titt på operatörens täckningskarta och avgör om deras täckning är tillräckligt bra där du bor.
 • Bindningstid. Nästan alla abonnemang är egentligen utan bindningstid. Men om du köper abonnemanget tillsammans med en surfplatta får du ofta bättre pris om du binder upp dig. Det gäller då att väga friheten utan bindningstid mot det lägre priset.
 • Priser. När du avgjort dina kriterier för punkterna ovan ska du titta på priserna. Leta efter det billigaste alternativet som också uppfyller alla dina övriga krav.

Operatörer som erbjuder Ipad med abonnemang

 • Tre
 • Telenor
 • Tele2 
 • Telia
 • Chili

Hur mycket surf ska jag ha i ett abonnemang för surfplatta och Ipad?

Du ska ha så mycket surf som du behöver varje månad. Hur mycket du använder surfplattan eller Ipaden är det som avgör vilken surfmängd du behöver.

Streamar du till exempel mycket film och serier på surfplattan behöver du en högre surfmängd än om du bara surfar sporadiskt. Samma sak om du spelar mycket spel på din surfplatta.

Tips! Vi har skrivit en text om hur mycket surf du behöver till ditt abonnemang. Där kan du få tips på hur du ska tänka för att välja den surfmängd som passar dig.

Är du osäker på hur mycket surf som behövs kan du skaffa det abonnemang som du tror kommer närmast. Upptäcker du att det är för lite kan du enkelt byta upp dig hos samma operatör.

Får du mycket surf över går det oftast bra att byta neråt också, så länge du inte har någon bindningstid. Där får du dock se upp om du köpt surfplattan eller Ipaden tillsammans med ett abonnemang. Då gäller nämligen ofta en bindningstid.

Finns abonnemang för Ipad med fri surf?

Ja, det finns abonnemang för Ipad som har fri surf. Det passar dig som ofta surfar på sidor som drar mycket data, till exempel på streamingtjänster för filmer och serier. Delar du med dig av surfen till andra är det också bra att ha fri surf.

Tänk dock på att abonnemang med fri surf inte alltid är helt utan gränser. Om du förbrukar onormalt mycket data kan operatören reagera och begränsa din surf.

Ska jag köpa surfplatta med eller utan abonnemang?

Det är upp till dig om du vill köpa surfplattan med abonnemang eller köpa dem båda var för sig. Men det finns fördelar med att köpa dem båda tillsammans.

Framför allt blir kostnaden för själva surfplattan eller Ipaden ofta lägre när du köper den med ett abonnemang. Du behöver inte heller betala hela kostnaden för surfplattan på en gång, utan kan delbetala den varje månad tillsammans med abonnemanget. Kom dock ihåg att jämföra priser för att försäkra dig om att du sparar pengar på att köpa dem tillsammans.

En nackdel med att köpa dem tillsammans är att det kan krävas bindningstid på abonnemanget. Å andra sidan låter en del operatörer dig välja om du vill ha bindningstid eller lite högre pris.

Måste man ha abonnemang på Ipad? 

Nej, du måste inte ha abonnemang till din Ipad eller surfplatta för att kunna använda den. Du kan fortfarande koppla upp enheten till wifi och surfa på så sätt.

Om du däremot vill kunna surfa med din Ipad utan att koppla upp dig mot wifi behöver du skaffa ett abonnemang eller kontantkort till din Ipad.

Vilken operatör har det bästa erbjudandet på Ipad med abonnemang?

Det kan variera var du får det bästa erbjudandet. Operatörerna uppdaterar nämligen sina priser och erbjudanden då och då. Därför rekommenderar vi att alltid jämföra de erbjudanden som finns hos olika operatörer just nu.

Kom ihåg att utgå från vad just du behöver hos din Ipad och ditt abonnemang. Vilket erbjudande som är bäst beror nämligen även till stor del på användaren.

Erbjuder Halebop, Comviq och Hallon abonnemang med Ipad eller surfplatta?

Nej, varken Halebop, Comviq eller Hallon säljer Ipads eller surfplattor tillsammans med abonnemang. Däremot säljer Hallon mobila bredband som du kan använda till en surfplatta eller Ipad som du köpt någon annanstans.

Behöver man abonnemang till surfplatta och Ipad?

Det går att använda en surfplatta eller Ipad utan abonnemang, så länge du har tillgång till internet på annat sätt. Exempelvis kan du koppla upp dig till ett wifi-nätverk. Vill du ta med dig internet var du vill behövs dock ett eget abonnemang.

Tänk på! Alla surfplattor har inte plats för simkort. I så fall måste du sätta in simkortet i en router och koppla upp surfplattan trådlöst.

Har du redan bredband hemma kan du alltså koppla surfplattan eller Ipaden trådlöst direkt till det nätverket. I det fallet behöver du inget abonnemang till själva surfplattan. Ska du däremot använda surfplattan eller Ipaden utan annan internetuppkoppling behöver du ett abonnemang.

En del surfplattor har bara stöd för wifi

Något att tänka på är att inte alla surfplattor har någon simkortsplats. I det fallet går det bara att koppla upp surfplattan trådlöst till internet. Skaffar du abonnemang behöver du då sätta in simkortet i en router som du sedan ansluter surfplattan till via wifi.

Har inte heller routern någon simkortsplats behöver du även ett USB-modem att sätta simkortet i. USB-modem går dock inte att sätta in direkt i surfplattan.

Kan jag dela samma abonnemang till min Iphone och min Ipad?

Ja, det går att dela surfen från ett mobilabonnemang till Iphone med en Ipad. Det är även fullt möjligt med andra märken av telefoner och surfplattor.

Det lättaste sättet är att skaffa ett extra simkort att sätta in i Ipaden. Då blir surfplattan en extra enhet till ditt mobilabonnemang. Välj ett extra simkort för surf hos din operatör, eftersom det bara är surfen du behöver till Ipaden. Den här lösningen förutsätter förstås att Ipaden har plats för ett simkort.

Det går även att dela internet från mobilen till Ipaden. Då dras dock mobilens batteri ganska snabbt, så det passar främst om du inte använder din Ipad så ofta utan wifi. Kom ihåg att slå av internetdelningen när du inte längre använder Ipaden, för att spara på både batteri och surf.

Så kan du dela surf från mobilen till surfplattan

 • Extra simkort. Det smidigaste sättet är att skaffa ett extra simkort till ditt mobilabonnemang. Det kan du sedan sätta in i Ipaden eller surfplattan. Då kan du använda den datamängd som ingår i mobilabonnemanget. 
 • Internetdelning eller hotspot. I mobilens inställningar kan du slå på internetdelning, eller hotspot som funktionen också kallas. Mobilen fungerar då som ett slags router. Nätverket är synligt för andra enheter, och du kan koppla upp surfplattan till det. 

Att dela samma abonnemang på flera enheter drar en hel del surf. Därför kan du behöva välja en högre surfmängd i det fallet – kanske till och med ett mobilabonnemang med fri surf.

Vilket abonnemang för Ipad och surfplatta har billigast pris?

Billigaste abonnemanget till Ipad eller surfplatta kan vara olika, beroende på vad du behöver. Operatörerna erbjuder nämligen olika surfmängder. Du behöver först avgöra vilken surfmängd du behöver. Därefter kan du titta efter det billigaste priset.

Försäkra dig också om att operatören du väljer har rätt täckning, och att abonnemanget passar dig i övrigt. 

Ett abonnemang vi kan rekommendera är Hallons abonnemang för mobilt bredband. De har flera olika surfmängder att välja mellan, ingen bindningstid och – inte minst – bland de lägsta priserna.

Hallons abonnemang för mobilt bredband
 • Låga priser
 • Ingen bindningstid
 • Använder Tres nät

Behöver jag skaffa ett 3G-abonnemang till en surfplatta?

En del äldre surfplattor har bara stöd för 3G. Det innebär att de inte kan koppla upp sig mot nyare mobilnät, det vill säga 4G och 5G.

Har du en sådan måste du skaffa abonnemang hos en operatör med bra täckning i 3G. Oftast bör det inte vara några problem. De flesta operatörer har nämligen ett väl utbrett 3G-nät som går bra att använda med surfplattan. Trots det är det aldrig fel att kolla upp 3G-täckningen lite extra innan du tecknar ett abonnemang till en sådan surfplatta.

Om din surfplatta stöder 4G behöver du dock inte titta särskilt efter ett 3G-abonnemang.

Vanliga frågor om abonnemang till Ipad och surfplatta

Hur hittar jag billiga abonnemang till Ipad och surfplatta?

Du hittar billiga abonnemang genom att jämföra dina alternativ. Vi har en tabell som listar specifikt abonnemang för Ipad och surfplatta.

Är det billigare att köpa Ipad med eller utan abonnemang?

Ofta kan du få Ipaden billigare om du köper den med ett abonnemang. Det är dock alltid bra att extrakolla vad Ipad plus abonnemang kostar hos operatören, och vad de kostar om du köper den separat från olika ställen.

Finns abonnemang till Ipad Mini, Ipad Air och Ipad Pro?

Ja, flera operatörer har abonnemang som passar till Ipad Mini, Ipad Air och Ipad Pro.

Vilka operatörer har abonnemang till surfplatta och Ipad?

Flera operatörer erbjuder abonnemang som passar till surfplattor och Ipad. Hallon, Chili, Tre, Telenor och Tele2 är några av dem.

Kan jag köpa abonnemang med Ipad på köpet?

Du kan köpa abonnemang och Ipad tillsammans, men Ipaden följer inte med på köpet. Du kan välja att delbetala Ipaden varje månad tillsammans med abonnemanget.

Fungerar surfplatta utan abonnemang?

Ja, om du kopplar upp surfplattan till wifi fungerar den utan abonnemang. När du inte har annan internetanslutning tillgänglig måste du dock ha ett abonnemang för att kunna använda surfplattan.

Kan jag använda en surfplatta med mitt abonnemang för mobilen?

Ja, det går att dela ett mobilabonnemang med en surfplatta. Du kan antingen skaffa ett extra simkort med surf att använda till surfplattan, eller koppla upp surfplattan trådlöst till mobilsurfen via internetdelning eller hotspot.

Kan jag köpa ett mobilabonnemang med surfplatta på köpet?

Nej, ett mobilabonnemang kan du inte köpa med surfplatta på köpet. Däremot kan du köpa en surfplatta med tillhörande abonnemang, där det bara ingår surf.

Vilket abonnemang för Ipad och surfplatta är bäst?

Det är du som avgör vilket abonnemang för Ipad och surfplatta som är bäst för dig. Det beror nämligen på hur mycket du surfar, var du surfar och hur ofta du har tillgång till trådlöst internet. Jämför abonnemang för Ipad och surfplatta för att hitta det bästa för dig.

Kan jag köpa en surfplatta för barn utan abonnemang?

Ja, hos vissa operatörer kan du köpa surfplattor utan abonnemang. En sådan kan passa bra till ditt barn om du redan har internet hemma.