Vilket abonnemang ska jag välja till en Ipad och surfplatta?

Till en Ipad eller surfplatta behöver du bara en sak, och det är surf. Du ska alltså ha ett abonnemang för mobilt bredband, vilket innebär att det främst är surfmängderna du ska fokusera på när du jämför operatörernas erbjudanden. Men det finns även andra faktorer som är viktiga att ha i åtanke, och dessa kan du läsa mer om här nedanför.

När du letar abonnemang till Ipad och surfplatta ska du jämföra

  • Utbudet av surfmängder. Vilka surfmängder du kan välja till det mobila bredbandet varierar rätt rejält mellan olika operatörer. Utgå ifrån dina egna behov och önskemål och försök hitta en nivå som matchar så bra som möjligt med din genomsnittliga förbrukning.
  • Operatörens täckning där du ska använda Ipaden eller surfplattan. Operatörernas täckning skiljer sig åt i olika delar av landet. Ta dig en titt på operatörens täckningskarta och avgör om deras täckning är tillräckligt bra där du bor.
  • Villkoren för bindnings- och uppsägningstider. Nästan alla abonnemang är egentligen utan bindningstid. Men om du köper abonnemanget tillsammans med en surfplatta får du ofta bättre pris om du binder upp dig. Det gäller då att väga friheten utan bindningstid mot det lägre priset.
  • Priserna. När du har avgjort dina kriterier för punkterna ovan ska du titta på priserna. Leta efter det billigaste abonnemanget som också uppfyller alla dina övriga krav.

Hur mycket surf ska jag ha på ett abonnemang för surfplatta och Ipad?

Försök att köpa surf som motsvarar det du förbrukar varje månad. Streamar du till exempel mycket film och serier på surfplattan behöver du en högre surfmängd än om du bara surfar sporadiskt. Samma sak om du spelar mycket spel på din surfplatta.

Får du mycket surf över går det oftast bra att byta till en lägre surfmängd, så länge du inte binder abonnemanget. Köper du Ipaden eller surfplattan tillsammans med abonnemanget ska du dock tänka på att det i princip alltid tillkommmer en bindningstid.

Finns abonnemang med fri surf till Ipads?

Ja, det finns abonnemang för mobilt bredband med fri surf som passar Ipads och surfplattor. Det är ett bra alternativ för dig som förbrukar mycket data varje månad och använder olika streamingtjänster för filmer och serier. Delar du med dig av surfen till andra är det också bra att ha fri surf.

Tänk dock på att abonnemang med fri surf inte alltid är helt utan gränser. Om du förbrukar onormalt mycket data kan operatören reagera och begränsa din surf.

Vilket abonnemang för Ipad och surfplatta är billigast?

Hallons mobila bredband 5 GB, som passar både Ipads och andra surfplattor, är billigast på marknaden just nu.

Vilken operatör har bästa abonnemanget till Ipad och surfplatta?

Hallons mobila bredband är bäst för Ipads och surfplattor, enligt vår bedömning. Det är ett av de billigaste på marknaden, och du får mycket surf för pengarna. 20 GB tänker vi kan passa en Ipad eller surfplatta som man kanske inte använder på samma sätt som en laptop, men vill du ha mer surf finns två högre nivåer att välja mellan.

Behöver man abonnemang till surfplatta och Ipad?

Nej, det behöver du inte. Det går att använda en surfplatta eller Ipad utan abonnemang, så länge du har tillgång till internet på annat sätt.

Om du däremot vill kunna surfa med din Ipad eller surfplatta även när du inte har tillgång till wifi behöver du skaffa ett abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband.

Vissa surfplattor har bara stöd för wifi

Något att tänka på är att det inte är alla surfplattor eller Ipads som har simkortsplats. Då går det bara att koppla upp surfplattan till wifi. Skaffar du abonnemang behöver du då sätta in simkortet i en router som du sedan ansluter surfplattan till via wifi.

Har inte heller routern någon simkortsplats behöver du även ett USB-modem att sätta simkortet i. USB-modem går dock inte att sätta in direkt i surfplattan.

Ska jag köpa surfplatta tillsammans med abonnemang?

Det är upp till dig om du vill köpa surfplattan med abonnemang eller köpa dem båda var för sig. Men det finns fördelar med att köpa dem båda tillsammans.

Framför allt blir kostnaden för själva surfplattan eller Ipaden ofta lägre när du köper den med ett abonnemang. Du behöver inte heller betala hela kostnaden för surfplattan på en gång, utan kan delbetala den varje månad tillsammans med abonnemanget. Kom dock ihåg att jämföra priser för att försäkra dig om att du sparar pengar på att köpa dem tillsammans.

En nackdel med att köpa dem tillsammans är att det i de flesta fall tillkommer en bindningstid. 

Kan jag dela surfen på min Iphone till en Ipad?

Ja, det går att dela surfen från ett mobilabonnemang med en Ipad. Det är även fullt möjligt med andra märken av telefoner och surfplattor.

Det lättaste sättet är att skaffa ett extra simkort till din Ipad. Då blir surfplattan en extra enhet till ditt mobilabonnemang. Välj ett extra simkort för surf hos din operatör, eftersom det bara är surfen du behöver till Ipaden eller surfplattan. Den här lösningen förutsätter förstås att Ipaden har plats för ett simkort.

Det går även att dela internet direkt från mobilen till Ipaden. Det sliter dock på mobilens batteri ganska snabbt, så det passar främst om du inte använder din Ipad så ofta utan wifi. Kom ihåg att slå av internetdelningen när du inte längre använder Ipaden, för att spara på både batteri och surf.

Så kan du dela surf från mobilen till surfplattan

  • Extra simkort. Det smidigaste sättet är att skaffa ett extra simkort till ditt mobilabonnemang. Det kan du sedan sätta in i Ipaden eller surfplattan. Då kan du använda den datamängd som ingår i mobilabonnemanget. 
  • Internetdelning eller hotspot. I mobilens inställningar kan du slå på internetdelning, eller hotspot som funktionen också kallas. Mobilen fungerar då som en sorts router. Nätverket är synligt för andra enheter, och du kan koppla upp surfplattan till det. 

Vanliga frågor om abonnemang till iPad och surfplatta

Hur hittar jag billiga abonnemang till Ipad och surfplatta?

Du hittar billiga abonnemang genom att jämföra dina alternativ. I tabellen högst upp på sidan ser du abonnemang för mobilt bredband som passar både Ipads och surfplattor.

Är det billigare att köpa Ipad med eller utan abonnemang?

Ofta kan du få Ipaden billigare om du köper den med ett abonnemang, men det behöver inte alltid var så.

Finns abonnemang till Ipad Mini, Ipad Air och Ipad Pro?

Ja, flera operatörer har abonnemang som passar till iPad Mini, Air och Pro.

Vilka operatörer har abonnemang till surfplatta och Ipad?

Flera operatörer erbjuder abonnemang för mobilt bredband som passar till surfplattor och Ipad. Hallon, Chili, Tre, Telenor och Tele2 är några av dem.

Kan jag köpa abonnemang med Ipad på köpet?

Du kan köpa abonnemang och Ipad tillsammans, men Ipaden följer inte med på köpet. Du kan välja att delbetala Ipaden varje månad tillsammans med abonnemanget.

Fungerar surfplatta utan abonnemang?

Ja, om du kopplar upp surfplattan till wifi fungerar den utan abonnemang. När du inte har annan internetanslutning tillgänglig måste du dock ha ett abonnemang för att kunna använda surfplattan.

Kan jag använda en surfplatta med mitt mobilabonnemang?

Ja, det går att dela ett mobilabonnemang med en surfplatta. Du kan antingen skaffa ett extra simkort med surf att använda till surfplattan, eller koppla upp surfplattan trådlöst till mobilsurfen via internetdelning eller hotspot.