Mobiltelefon som används som navigator i bilen.Med VoLTE får du bättre hastighet om du surfar samtidigt som du pratar i telefon. Det är framför allt viktigt när du kör bil och använder kartfunktionen för att hitta till din destination. Foto: Aleksey Korchemkin/Shutterstock.com

Mobilabonnemang

Chilimobil lanserar VoLTE. Men vad är VoLTE egentligen och vad innebär det för mig som kund? Faktum är att VoLTE höjer kvaliteten på hela mobilupplevelsen.

Det är inte så många som vet vad VoLTE är. Men för mobilkunder innebär det en mycket bättre kvalitet på både samtal och surf. VoLTE står för Voice over LTE som innebär att mobilsamtalet fungerar med 4G-nätet. När du ringer ett samtal eller får ett inkommande samtal kopplar mobilen automatiskt över till 3G-nätet utan VoLTE. 

Sämre hastighet vid inkommande samtal och surfa samtidigt

För de som inte har VoLTE kan det bli lite problem om du får ett inkommande samtal samtidigt som du sitter i ett teams-möte eller om du streamar film eftersom mobilen automatiskt kopplar över till 3G-nätet som inte har tillräckligt hög hastighet för rörlig media. När du avslutat samtalet byter mobilen automatiskt tillbaka till 4G. 

Även bytet mellan olika nät är komplicerat och kan fungera sämre på vissa mobiler. Det bästa är om mobilen är uppkopplad till 4G-nätet hela tiden. Om du kör bil och måste använda kartnavigering och samtidigt tar emot ett samtal är det en fördel om mobilen inte kopplar om till 3G eftersom du behöver hitta till din destination.

Bättre samtalskvalitet

Förutom att VoLTE levererar bättre hastighet eftersom det använder 4G-nätet får du även en bättre samtalskvalitet eftersom du kan prata med HD-voice som ger ett mycket bättre ljud. 

Om du vill veta om din mobil har tillgång till VoLTE kan du kolla det under mobilinställningar. På iPhone hittar du VoLTE under Inställningar > Mobilnät > Alternativ för mobildata > Röst och data. Under röst och data aktiverar du VoLTE genom att klicka på knappen. När du har aktiverat VoLTE rekommenderas det att du startar om din mobil.

Förutom bättre surfhastigheter och och mobilsamtal kan du även använda VoWiFi eller WiFi-calling. Det innebär att du kan ringa över vilket WiFi-nät du vill.