En mobiltelefonförpackning med Chilimobils logotyp påChilimobils nya webbshop för begagnade mobiltelefoner har fått namnet Reloved. Foto: Pressbild/Chilimobil

Artiklar

Chilimobil har öppnat en webbshop för begagnade mobiltelefoner, meddelar operatören i ett pressmeddelande.

Den nya mobiloperatören Chilimobil har öppnat en webbshop som gör det möjligt för operatörens kunder att köpa begagnade mobiltelefoner både med och utan abonnemang från Chilimobil. Webbshopen, som har fått namnet Reloved, är ett led i operatörens hållbarhetsarbete.

Eftersom en etablerad mobiloperatör ligger bakom webbshopen tror Chilimobils grundare Fredrik Brunzell att intresset för webbshopen kommer att vara stort.

– Intresset för begagnat ökar konstant, men jag tror att många fortfarande känner en osäkerhet inför att köpa andrahandsmobiler. Det behöver de inte göra hos oss, säger Brunzell i ett pressmeddelande.

Mobiltelefonerna undersöks och får garantitid

Den osäkerhet som får många att tveka inför att köpa en redan använd mobiltelefon är frågan om den begagnade telefonen kommer att hålla lika länge som en ny telefon. Fredrik Brunzell menar att det inte finns någon anledning för oro när man köper en begagnad mobil från Chilimobils webbshop.

– De andrahandsmobiler vi säljer är lika bra som de fabriksnya. De är seriöst genomgångna och garantitiden är samma 12 månader som för en ny telefon, berättar Brunzell.

Operatören förespråkar återanvändning och återvinning av mobiltelefoner

I Chilimobils pressmeddelande menar operatören att många svenskar köper nya telefoner i takt med att mobiltillverkarna släpper nya modeller. Den gamla mobilen blir sedan liggande i någon låda eller hamnar i värsta fall i soporna.

Det är detta onödiga slöseri som operatören hoppas råda bot på med hjälp av lanseringen av Reloved. Om gamla telefoner i stället säljs vidare till någon annan som är i behov av en telefon slösas inte lika mycket av jordens resurser.

Mobiltelefoner som operatören inte kan sälja vidare vill man återvinna så att delarna kan användas till produktion av nya telefoner. I dagsläget finns det inte möjlighet att lämna in sin gamla telefon via Reloved, men operatören uppger att detta är en funktion som kommer att finnas i framtiden.