Man i bakgrunden och symboler för arbetsmiljösäkerhet i förgrunden med texten work safety.Nu har vinnaren till Tres tävling 5G Sustainability Awards korats. Det blev Buddywise som vann med sitt koncept som ska göra arbetsplatsen säkrare genom AI. Foto: Panchenko Vladimir/Shutterstock

Telekomoperatörer

Tre lanserade tidigare i år sin tävling 5G Sustainability Awards, menad att få fram projekt som på olika sätt använder sig av 5G-tekniken för att skapa ett mer hållbart samhälle. Nu är det klart att startup-företaget Buddywise har vunnit, skriver Telekom idag.

Tävlingen 5G Sustainability Awards skapad av operatören och tjänsteleverantören Tre har nu kommit till sitt slut. Tävlingen gick ut på att skicka in sina allra bästa idéer för ett hållbarare samhälle, med fokus på exempelvis miljö eller infrastruktur. Alla idéer som skickades in behövde vara kopplade till 5G-tekniken.

Vinnaren, startup-företaget Buddywise, har fokuserat på arbetsplatsen i sin innovation och hoppas nu kunna utveckla tekniken.

100 000 kronor vinns av Buddywise

Den samhällsnyttiga tävling som Tre lanserade tidigare i år har nu alltså fått sig en vinnare i form av Buddywise, ett startup-företag som kommit på en lösning för en säkrare arbetsplats. Tekniken är utformad som ett smart säkerhetssystem med AI, som lär sig upptäcka och känna igen faror på arbetsplatsen.

– Varje dag dör 6 000 personer i olyckor på arbetsplatser över hela världen, men mindre än en procent av alla fysiska faror upptäcks. Genom en kombination av smarta kameror över 5G-nätet och AI lär sig programmen och plattformen att känna igen, upptäcka och varna för uppkommande faror på arbetsplatser, säger juryn bland annat i sin motivering av vinnaren.

Nu med 100 000 kronor i startkapital hoppas Buddywise kunna utveckla idén och börja bygga på tekniken på riktigt. Dessutom får företaget tillgång till expertkompetens från Tre, för att vidare kunna utveckla sitt koncept.

Andra och tredje plats

På andra plats i tävlingen kom företaget Consenz, som presenterade ett koncept gällande en teknik som ska kunna uppgradera även äldre bilars säkerhetssystem.

På tredje plats kom företaget Dronest som genom 5G-tekniken vill konstruera en drönare som ska kunna hjälpa både polis och räddningstjänst. Med en drönare, menar man, kan man komma mycket närmare olyckor på platser som annars är svåråtkomliga.