Artiklar

Efter jul är det många som har fått eller utnyttjat mellandagsrean för att köpa en ny telefon. För de allra flesta innebär ett telefonbyte att man behöver flytta på en hel del saker och för den med ett nytt operativsystem finns desto mer att tänka på. För dig som ännu inte köpt ett mobilabonnemang till din telefon kan det även vara klokt att hitta rätt abonnemang så snabbt som möjligt. 

Många nya telefonmodeller lockar 

Aldrig tidigare har telefoner varit så attraktiva som idag. Under 2017 släpptes dessutom många av tillverkarnas nya flaggskepp som Iphone X och Samsung Galaxy S8. Detta har lett till att många nu har bytt telefon, men även operativsystem. De nya telefonmodellerna ruckade på den tidigare fördelningen av telefonanvändarna och båda ”sidorna” har nu blivit mer delade. Är du en av de som har bytt operativsystem vet du att det finns en hel del att tänka på när det gäller att flytta över alla sina saker till den nya telefonen. 

Mycket att flytta över vid telefonbyte

Främst gäller det att flytta över all information och inloggningar från sin gamla telefon. Några exempel på vad som kan behöva göras är: 

  • Säkerhetskopiera information. Genom att säkerhetskopiera telefonen får du en digital kopia av telefonens innehåll. Har du inte bytt operativsystem går det vanligtvis väldigt enkelt att sedan föra över detta till den nya telefonen. Även för den som har bytt operativsystem kan det vara möjligt att föra över en säkerhetskopia på den nya telefonen. 
  • Ställ in säkerhetsfunktioner. Säkerhet är något som många tillverkare lagt mycket krut på detta år. Bland annat introducerades flera former av Face ID, det vill säga möjligheten att låsa upp telefonen med ditt ansikte. 
  • Logga in på appar. Allra viktigast kanske är att logga in på alla tredjepartsprogram som de flesta använder flitigt. Ett bra tips är att inte logga ut från din gamla telefon förrän du har loggat in på den nya. På det viset så riskerar du inte att bli utelåst om du inte kommer ihåg lösenordet utantill. 
  • Föra över kontakter. För den som byter SIM-kort gäller det att föra över alla kontakter. Detta kan antingen göras manuellt eller om det är möjligt via en direkt överföring från den gamla telefonen. 

Utöver dessa praktiska saker har många lust att teckna ett nytt mobilabonnemang till sin nya telefon. Även om det fortfarande finns vissa abonnemang som kan ”bindas” till telefonen blir detta mer ovanligt. Därför är det upp till dig att se till att hitta det billigaste abonnemanget.

Rätt abonnemang kan spara tusenlappar 

Även om många anser att telefonen är en stor investering behöver det nödvändigtvis inte vara det dyraste med telefonen. Ett abonnemang som inte passar dig och är onödigt dyrt kan i slutändan kosta tusentals kronor – som är helt bortkastade. För att undvika detta gäller det att jämföra mobilabonnemang och hitta rätt för dig. Ett bra tips är att se till att du tecknar ett abonnemang som har precis tillräckligt med surf. Detta eftersom att surfkostnaden oftast är ett av de dyraste tillbehören i ett mobilabonnemang. Genom att teckna rätt mobilabonnemang så sparar du pengar samtidigt som du får ut det mesta av din nya telefon.

Även när du hittat ett mobilabonnemang kan det vara värt att hålla koll på operatörernas erbjudanden. Priser och villkor förändras ständigt. Om du håller koll på operatörernas erbjudanden kan du byta mobilabonnemang med jämna mellanrum för att hela tiden ha det billigaste.