Vimlas presentkort på skärmtid mot grön bakgrund.Dags att slå hål på myten kring barn och skärmtid tycker Vimla. Operatören erbjuder nu ett presentkort på extra skärmtid som föräldrar kan ge sina barn i julklapp. Foto: pressbild/Vimla

Erbjudanden

Diskussionerna kring barn och skärmtid har länge gått i en och samma riktning. Många anser att för mycket tid framför skärmen gör barn asociala, men nya studier visar att det faktiskt är precis tvärtom. Det har Vimla tagit fasta på och  erbjuder nu ett presentkort på extra skärmtid som föräldrar kan ge sina barn i julklapp. 

Rapporten Svenskarna och internet 2022 visar att hälften av alla barn och unga mellan 8 och 19 år upplever utanförskap på grund av för lite skärmtid. Vimla menar att det är dags att sluta se skärmtid som något som fördärvar våra unga, och i stället fokusera på barn och ungas behov. 

Operatören erbjuder därför ett presentkort på 10 timmar extra skärmtid som föräldrar kan ge sina barn i julklapp. En julklapp som dessutom är helt gratis.

En stor del av det sociala livet sker online

Ida-Cecilia Musilová, varumärkesansvarig på Vimla, menar att det som förälder säkert kan kännas lite obekvämt att barnens sociala liv i allt större utsträckning sker online, eftersom det är svårare att hålla koll. Hon tillägger att det dock inte går att se förbi det faktum att många barn och unga faktiskt måste vara uppkopplade för att kunna träffa sina kompisar.

Därför tog vi fram ett presentkort på extra skärmtid, vi tycker att det är den perfekta julklappen för barnen i år, säger hon i ett pressmeddelande.

Ingen forskning som stödjer teorin om barn och skärmtid

Elza Dunkels har forskat på barn och ungas nätanvändning sedan slutet av 90-talet, och menar att det inte finns något som tyder på att vi bör begränsa barns mobilanvändande och skärmtid. Det går helt enkelt inte att säga exakt hur många timmar ett barn ska spendera framför skärmen för att må bra, eftersom behoven varierar från person till person.

Beställ Vimlas presentkort och få handbok om barn och internet

Vimlas presentkort på extra skärmtid är ett stämpelkort där barnen kan välja själva när de vill ha extra skärmtid, dock inte precis innan läggdags. På baksidan av kortet finns stämplar som man kryssar över, en timma åt gången. Med presentkortet följer även en handbok om barn och internet som man tagit fram genom ett samarbete mellan Elza Dunkels och Internetstiftelsen.