Illustration av 5G i stad.5G kommer att verka som en samhällsförändrande kraft. Foto: metamorworks/Shutterstock.com

Mobilnät

Operatören Tres nya 5G-tävling uppmuntrar individer att skicka in idéer för hållbara samhällslösningar, baserade på tekniken som kommer med 5G. Detta rapporterar Telekom idag.

För att ligga i framkant i utvecklingen har Tre lanserat en hållbarhetstävling, 5G Sustainability Awards. Tanken är att samla idéer som på sikt kan implementeras i samhället tack vare 5G. De bästa idéerna belönas med generösa priser.

Avancerade teknikmöjligheter tack vare 5G

Det är många som har höga förhoppningar på 5G. Bland annat hoppas man kunna koppla upp stora delar av samhället mot nätet, för att nå bättre och säkrare resultat inom exempelvis infrastruktur och näringsliv. I förlängningen hoppas man kunna koppla upp hela städer.

Räddningstjänst, sjukhus och industri är tre stora områden som man hoppas kunna effektivisera genom 5G. Man räknar exempelvis med att kunna sänka industriutsläppen med 15 %.

Tävling ska engagera människor

Det är bland annat de höga förhoppningarna på 5G som har fått Tre att skapa initiativet 5G Sustainability Awards. De hoppas kunna engagera fler människor i 5G genom sin tävling och i samma veva få fler att överväga att gå över till det nya 5G-nätet.

Hållbara lösningar som utnyttjar kraften i 5G är ledorden för tävlingen som sätter miljön och medborgaren i fokus.

– Även de minsta idéerna är början på en lösning, säger VD Haval van Drumpt och lyfter 5G som en potentiellt samhällsförändrande kraft. Han menar att 5G är inkörsporten till ett mer hållbart samhälle och att initiativet 5G Sustainability Awards är ett steg i rätt riktning.

100 000 kronor och kontorsplats på Tre

Den som kommer med den bästa idén belönas med 100 000 kronor, en kontorsplats på Tre i tre månader och dessutom 40 timmars handledning. Utöver det får man en Iphone och möjlighet att vara gäst i Tres talkshow.

För den som kommer på andra och tredje plats väntar en prissumma på 50 000 respektive 25 000 kronor.