Huaweis logga i bakgrunden och en hand som håller i en mobil med 5G.Huaweis överklagande av PTS beslut att utesluta den kinesiska telekomjätten från 5G-auktionen har nu gått upp i rätten. Överklagandet bygger bland annat på Säpos bedömning av Huawei vilket bolaget anser är både bristfällig och felaktig. Foto: Ink Drop/Shutterstock.com

Mobilnät

Under onsdagen inleddes förhandlingarna i förvaltningsrätten gällande Huaweis överklagande av Post- och telestyrelsens beslut att utesluta den kinesiska telekomjätten från 5G-auktionen. Huawei är mycket besvikna över Sveriges agerande och anser att bolaget inte kan ses som ett med Kina, skriver SvD Näringsliv.

Bara några veckor innan genomförandet av 5G-auktionen meddelade PTS att de svenska telekombolagen inte får använda sig av produkter från de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE. Beslutet togs efter rekommendationer från Säpo och Försvarsmakten som anser att de kinesiska telekombolagen är opålitliga eftersom Kina är ett land som håller på med omfattande spionage. 

Eftersom 5G bedöms utgöra en kritisk infrastruktur då det kan skada Sveriges säkerhet var prövningen ett krav som infördes i lag under förra året. 

Huawei överklagade PTS beslut till kammarrätten

Huawei överklagade beslutet vilket ledde till att auktionen av frekvensbanden i 5G nätet pausades i väntan på beslut från kammarrätten, som vi rapporterat om tidigare. I värsta fall skulle 5G-auktionen skjutas upp i över ett år. Så sent som i januari i år hotade Huawei att dra Sverige inför internationella skiljedomstolen, då de ansåg att beslutet strider mot investeringsskyddet. Men PTS valde ändå att genomföra auktionen, trots att Huaweis överklagande ännu inte prövats i domstol.

Huaweis ansvarige för de nordiska och baltiska marknaderna, Kenneth Fredriksen, tror att fler kommer att förstå att beslutet från PTS var både ”processuellt och sakligt fel” genom förhandlingen.

Huawei anser Säpos bedömning bristfällig och felaktig

Den argumentation som Huawei bygger sitt överklagande på är dels Säpos bedömning av riskfrågan, som Huawei anser är både bristfällig och felaktig, dels på det man menar var ett felaktigt förfarande av PTS när beslutet togs i oktober. När sådana myndighetsbeslut som PTS tog påverkar företag borde företaget ha rätt att förklara sig inför beslutet, något som aldrig skedde.

Under onsdagen kommer förhandlingen till största del handla om parternas sakframställning för att fortsätta under onsdagen med vittnesförhör och under fredagen blir det slutanföranden.