Granskningar

Under 2014 beslutades att 700 MHZ-bandet skulle öppnas upp för att användas av mobiloperatörer. Beslutet var viktigt eftersom att det underlättar utbyggnaden av 5G som tros vara framtiden för hur vi surfar med mobilabonnemang och liknande. Hur detta nät skulle distribueras till de olika operatörerna har dock varit något oklart och nu klagar flera operatörer på den föreslagna auktionen.

5G-nätet framtiden för trådlös kommunikation 

Hur framgångsrikt 5G-nätet kommer bli är omöjligt att säga, men det tros vara nästa stora genombrott för mobilsurf. Anledningen till att många har höga förhoppningar på just detta mobilnät är att hastigheterna kommer att bli betydligt högre än de vi ser idag. Det kommer vara stora skillnader jämfört med föregående 3G- och 4G-nät. Hastigheterna för abonnenterna tros vara upp till 1GB/s för många av 5G användarna. Detta att jämföra med dagens 4G-nät som klarar upp 34Mbit/s hos de flesta mobilabonnemang. Om nätverket kommer att leva upp till förväntningarna återstår att se då lanseringen tros ske under 2020 efter tester i Stockholm som inleds under 2018. 

5G-nätet kan bli dyrare med mindre konkurrens 

Eftersom 5G har stora framtidsutsikter är det inte konstigt att alla operatörer gärna vill ta del av kakan. Sättet som staten väljer att sälja rättigheterna till detta nät kan dock påverka vilka som faktiskt får möjlighet att lansera 5G-tjänster. I nuläget ser det ut som att enbart ett fåtal operatörer skulle få möjlighet att ta del av det nya nätverket. Detta skulle i förlängningen innebära att konsumenterna får mindre alternativ när de tecknar ett mobilabonnemang och därför kan bli tvungna att betala ett betydligt dyrare pris. 

Alternativ till 5G-nätet 

För den som inte kan vänta i flera år inför lanseringen av det nya nätverket finns det idag två alternativ: 

  1. Fiber. Fiber kan ge dig mycket höga hastigheter på din surf, men är inte trådlöst. Det innebär att det enbart fungerar i anslutning till ditt hem. Det går dock utmärkt att skaffa en router så att räckvidden på nätverket blir något längre. 
  2. 4G-mobilabonnemang. Alla operatörer erbjuder i praktiken 4G-nät idag, även om inte täckning finns överallt. För dig som i nuläget inte har ett mobilabonnemang och vill surfa i 4G kan det vara smart att kolla på exempelvis mobilabonnemang med fri surf

Båda dessa alternativ har dock inte samma fördelar som 5G. Fiber är den snabbaste anslutningen för privatpersoner i nuläget, men erbjuder inte samma frihet som trådlösa anslutningar. 4G-nätverket är förhållandevis snabbt och fullt tillräckligt för de flesta. För den som vill streama mycket film eller liknande kan det dock vara värt att investera i 5G-nätverket när detta väl lanseras.