Så väljer du rätt mobilabonnemang för företaget

Företag kan se väldigt olika ut, och därmed kan också mobilanvändningen skilja sig åt. Är ni många anställda krävs ett abonnemang som gör det lätt att kommunicera med varandra oavsett var ni befinner er. Driver du enskild firma är det kanske ingen större skillnad mot ett privat abonnemang.

Av den anledningen finns det också många typer av företagsabonnemang att välja mellan. Det enklaste sättet att hitta ett bra mobilabonnemang just för er är att jämföra alternativen utifrån företagets behov.

Jämför företagsabonnemang innan du bestämmer dig

Det finns många fördelar med att jämföra utbudet av företagsabonnemang innan ni bestämmer er. Här går vi igenom några av dem.

 • Hitta rätt företagsabonnemang för era behov. Det viktigaste med mobilabonnemanget är att det passar för hur ni kommunicerar på företaget. I en jämförelse kan du lätt se vilka abonnemang som uppfyller era kriterier.
 • Minska era kostnader. Många håller fast vid den operatör de alltid har haft för att hålla det enkelt. Men kanske kan du få ett minst lika bra abonnemang från annat håll, men till mycket lägre pris.
 • Slipp krångliga byten. Att hitta rätt mobilabonnemang från början gör livet mycket enklare för företaget. Tar du bara första bästa abonnemang finns risken att du får lägga tid – och kanske även pengar – på att byta abonnemang igen om det inte uppfyller företagets krav.

6 saker att tänka på när du väljer företagsabonnemang

Nedan går vi igenom sex saker som kan vara bra att tänka på när du väljer företagsabonnemang. Men det finns förstås fler behov som du kan behöva ta med i beräkningen, beroende på hur företagets arbete ser ut.

 • Hur mycket surf behöver ni? Surfbehovet kan se olika ut för olika företag. Det viktiga är att du hittar något som passar för just ditt. En operatör med flera surfnivåer kan vara att föredra om du är osäker på hur mycket surf som går åt, så kan du prova dig fram.
 • Vad har ni för servicebehov? Kolla vilka kontaktvägar operatören har till sin företagsservice. Det är också bra att läsa vad andra företag tycker om hjälpen de har fått. Det här är saker vi tar upp i våra omdömen om operatörer.
 • Vilken operatör har täckning där ni verkar? Självklart måste mobilabonnemanget ha täckning för att det ska vara rätt för dig. Täckningskartorna på varje operatörs hemsida kan vara till stor hjälp där.
 • Vill ni ha möjlighet att surfa och ringa utomlands? För vissa företag är det viktigt att kunna surfa och ringa utomlands till ett bra pris.
 • Vill ni ha bindningstid eller inte? Det vanligaste är att ha ett företagsabonnemang utan bindningstid. Men det finns företagsabonnemang med bindningstid, som ofta sträcker sig över maximalt två år. Fördelen med bindningstid är att man kan komma ner i pris.

Efter att du har funderat på de här punkterna har du förmodligen en bild av hur ditt företagsabonnemang bör se ut. Då är det dags att leta efter det bästa priset.

Vad kostar ett företagsabonnemang?

Företagsabonnemang kan skilja sig rätt mycket i pris. Oftast beror de stora prisvariationerna på vilken operatör du väljer och på vilket paket du väljer, exempelvis hur mycket surf du behöver.

Jämför månadskostnaden för företagsabonnemang i tabellen högst upp på sidan och avgör vilket abonnemang som både möter dina behov och passar företagets plånbok. Tänk på att inte bara titta på kampanjpriser, utan främst på vad det kostar på längre sikt.

Försäkra dig också om att operatören du väljer har bra täckning i de områden där företaget kommer att använda mobilabonnemanget.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för företag?

Du kan se i tabellen ovan vilket företagsabonnemang som är billigast just nu. Priserna kan dock förändras med jämna mellanrum, så det kan vara en bra idé att komma tillbaka då och då och se om någon annan operatör har ett bättre erbjudande. 

Tänk på att det billigaste mobilabonnemanget inte alltid är det bästa för ditt företag. Ett billigt pris är förstås alltid välkommet, men det är bara prisvärt om det har alla funktioner du behöver.

Har mobilabonnemang för företag fast pris?

Ja, alla företagsabonnemang har fast pris. Det innebär att ditt företag betalar samma kostnad varje månad, oavsett hur mycket mobilabonnemanget har använts.

Vill du ha ett abonnemang med rörligt pris för samtal och sms måste du alltså skaffa ett ”vanligt” abonnemang. Men det är inte många vanliga abonnemang som har rörligt pris heller. I rörliga abonnemang brukar det inte heller ingå särskilt mycket surf.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för företag?

Det bästa mobilabonnemanget för företag är det som matchar företagets behov. En enskild firma som du driver själv har helt andra behov än ett bolag med flera anställda som behöver varsitt mobilabonnemang.

Vilket mobilabonnemang som passar just ditt företag bäst är alltså upp till dig att avgöra.

Tips! För att hjälpa dig på traven har vi utsett det bästa mobilabonnemanget för företag, som har erbjudanden som passar de allra flesta.

Du hittar det bästa abonnemanget genom att jämföra dina alternativ. Först och främst måste du då fundera på vad mobilabonnemanget ska användas till.

Ring och surfa utomlands med företagets mobil

Reser ni mycket i företaget? Då bör du se till att ni lätt kan nå varandra utan att kostnaderna skenar i väg. 

Tele2 och Telenor erbjuder mobilabonnemang där kollegor ringer fritt till varandra, oavsett var de befinner sig. Även om någon kollega befinner sig i ett land utanför EU kostar det alltså inget extra att ringa. Vill du ringa till någon utanför företaget gäller operatörens priser för landet i fråga.

De allra flesta mobilabonnemang för företag tillåter även surf utomlands, men främst inom EU. Hos en del operatörer ingår även surf i ytterligare några länder. Kolla upp om varje operatör tillåter surf i de länder som är relevanta för er, och hur mycket surf som ingår.

Välj ett företagsabonnemang som är redo för 5G

5G är inte längre en avlägsen framtid, utan är redan här. Ska du skaffa mobilabonnemang till företaget är det kanske dags att kika även på de möjligheterna.

Med ett 5G-redo abonnemang kan du surfa snabbare och säkrare än tidigare. Ett 5G-abonnemang kan också vara bra för företag som hanterar stora mängder data eller har många saker uppkopplade mot nätet samtidigt.

Hos vissa operatörer, som Tele2 och Telia, ingår 5G i alla deras företagsabonnemang. I andra fall är det bara några abonnemang som är redo för 5G, exempelvis hos Telenor.

Finns mobilabonnemang med fri surf för företag?

Ja, det finns flera mobilabonnemang för företag som har fri surf. Använder ditt företag väldigt mycket mobildata kan det vara klokt att välja ett sådant. Du kan ställa in reglaget i tabellen här på sidan så att den bara visar abonnemang med fri surf.

Ett tips är att även överväga mobilabonnemang med 100 GB surf. Det är nämligen svårt att använda upp mer data än så på en månad, och därmed kan det fungera i princip som fri surf.

Vilket företagsabonnemang med fri surf är bäst?

De företagsabonnemang som har fri surf har ofta ganska lika innehåll i övrigt. Därför kan det vara klokt att välja abonnemanget som har det lägsta priset och är utan bindningstid. 

Där tycker vi att Tre har det bästa mobilabonnemanget för företag med fri surf. Hos dem kan du surfa obegränsat till mycket lägre pris än hos någon annan. Du slipper också binda upp dig till operatören. 

Välj Tre Företag Fri surf
 • Fri surf till bästa priset
 • Helt utan bindningstid
 • Ring, sms:a och surfa obegränsat

Kan jag byta ett företagsabonnemang till ett privat?

Ja, hos flera operatörer kan du byta ett företagsabonnemang till ett privat. Det går dock inte hos alla operatörer. Det går till på samma sätt som andra typer av överlåtelser.

Operatören gör en kreditkontroll på den privatperson som ska ta över abonnemanget. Personen måste vara över 18 år och folkbokförd i Sverige.

Kan företag betala ett privat mobilabonnemang?

Det går att låta företag betala ett privat mobilabonnemang, till exempel om du använder din privata mobil till jobbsamtal. Men det är ofta krångligare än att ha ett separat företagsabonnemang, och därför inte att föredra.

Du måste nämligen kunna visa vilka kostnader som är privata och vilka kostnader som hör till arbetet, och lämna eventuella kvitton till företaget. Generellt får ditt företag inte betala för dina privata samtal och annat du använder abonnemanget till utanför jobbet.

Tips! Du kan läsa mer om hur avdrag för mobilabonnemang fungerar i enskild firma här.

Med ett mobilabonnemang med fast pris är det genast svårare att avgöra den gränsen. Därför är det oftast enklast att ha ett företagsabonnemang i stället om det är företaget som ska betala.

Kan jag använda ett företagsabonnemang privat?

Om företaget betalar för ett mobilabonnemang som du använder privat kan det räknas som en förmån. Det betyder att du behöver betala förmånsskatt på abonnemanget.

Du slipper dock den skatten om du kan visa att mobilabonnemanget är nödvändigt för att du ska kunna utföra ditt jobb. Det krävs också att gränsen mellan privat och jobbrelaterad användning är flytande. Eftersom de flesta företagsabonnemang har fast pris det ofta svårt att dra den gränsen.

Skatteverket har tagit fram en vägledning för när mobilabonnemang med fast pris ska förmånsbeskattas.

Har företagsabonnemang någon bindningstid?

De flesta mobilabonnemang är i dag utan bindningstid, även för företag. Men det finns även abonnemang där du binder dig till operatören i upp till 24 månader.

Det här är något du bör ha i åtanke när du väljer mobilabonnemang. Du är mycket mer flexibel om du har ett mobilabonnemang utan bindningstid.

Hur lång uppsägningstid har företagsabonnemang?

Även uppsägningstiden varierar mellan olika operatörer. En del operatörer har tre månaders uppsägningstid, medan andra inte har någon uppsägningstid alls.

Om du är osäker på om företagsabonnemanget är rätt för ditt företag kan det vara klokt att välja en operatör utan uppsägningstid. Då är det nämligen lättare att byta abonnemang eller operatör när du vill.

Hur gör jag för att avsluta företagets mobilabonnemang?

För att avsluta ett mobilabonnemang för företag behöver du oftast kontakta operatörens kundservice. Då får du hjälp och information om hur du ska göra.

Gäller en uppsägningstid kommer abonnemanget att avslutas när den tiden har löpt ut. Har du ingen uppsägningstid kan abonnemanget avslutas direkt, i regel vid nästa månadsskifte.

Tänk på att du alltid måste betala månadskostnaderna för hela bindningstiden, även om du avslutar abonnemanget. Har du bindningstid kvar när du säger upp abonnemanget kommer du att få en slutfaktura för de månader som är kvar.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för företag

Vilket företagsabonnemang är det bästa?

Det varierar från företag till företag vilket mobilabonnemang som är det bästa. Utgå från hur mycket företaget surfar, ringer och sms:ar och om ni har behov av några andra tjänster.

Hur bra är Telias mobilabonnemang för företag?

Telias mobilabonnemang för företag har flera surfnivåer att välja mellan, vilket gör det lätt att hitta något som passar. Däremot är priserna betydligt högre än hos många andra företagsabonnemang.

Hur bra är Tres mobilabonnemang för företag?

Tres mobilabonnemang är billigast av alla företagsabonnemang med fri surf, har fria samtal och sms och ingen bindningstid. Behöver du obegränsad surf är det därför det bästa alternativet enligt oss. Vill du ha en lägre surfmängd kan en annan operatör passa bättre, eftersom Tre bara har ett alternativ.

Kan jag köpa företagsabonnemang och mobil?

Ja, flera operatörer erbjuder mobiler som du kan köpa till ditt företag när du skaffar mobilabonnemang.

Kan jag byta ett företagsabonnemang till ett privat abonnemang?

Ja, du kan byta ett företagsabonnemang till ett privat genom att göra en överlåtelse.

Har jag ångerrätt på företagsabonnemang?

Nej, för företagsabonnemang gäller inte samma ångerrätt som för privatpersoner.

En del operatörer erbjuder dock öppet köp, där du kan prova på abonnemanget under en viss tid. Det kan vara ett sätt att testa mobilabonnemanget och se om det är rätt för ert företag. Kolla dock alltid med operatören vad som gäller här.

Får jag dra av kostnaden för företagsabonnemang?

Ja, som företagare får du göra avdrag för företagets mobilabonnemangskostnader i deklarationen. Mobilabonnemangskostnaden går in som en kostnad i resultaträkningen och ska deklareras som ett inköp.