Varför ska man ha företagsabonnemang?

Företagsabonnemang är ofta en smidig och mycket prisvärd lösning för många företag, oavsett storlek. Fördelarna är många, men som med så mycket annat finns det även vissa eventuella nackdelar som är viktiga att veta om.

Vi listar både fördelar och nackdelar med företagsabonnemang här nedanför.

Fördelar med företagsabonnemang

 • Ofta mer kostnadseffektivt än att köpa individuella abonnemang.
 • Lättare att hantera företagskommunikationen och säkerställa att anställdas användning sker i enlighet med företagets policy.
 • Går att anpassa efter företagets specifika behov, till exempel surfmängder, säkerhetslösningar och teknisk support.
 • Inkluderar ofta tillgång till snabb support och service.

Nackdelar med företagsabonnemang

 • Den initiala kostnaden kan vara hög (tillkommer i vissa fall startavgifter).
 • Kräver visst administrativt ansvar.
 • Användarnas integritet kan bli något begränsad.

Så väljer du rätt mobilabonnemang för företaget

Företag kan se väldigt olika ut, och därmed kan också mobilanvändningen skilja sig åt. Är ni många anställda krävs ett abonnemang som gör det lätt att kommunicera med varandra oavsett var ni befinner er. Driver du enskild firma är det kanske ingen större skillnad mot ett privat abonnemang. Av den anledningen finns det också många typer av företagsabonnemang att välja mellan. För att ni ska hitta rätt abonnemang just för er måste ni jämföra erbjudanden från flera olika operatörer.

Här nedanför listar vi sju frågor som är viktiga att ställa sig när man ska välja abonnemang för företaget. Det kan förstås finnas andra faktorer som ni också vill ta med i jämförelsen, både behov och önskemål varierar ju mellan olika företag, men frågorna du ser nedan är grundläggande.

Att tänka på när du jämför företagsabonnemang

 • Vilken operatör har bäst täckning där ni arbetar? För att alla i företaget ska kunna använda mobilabonnemanget måste operatören ha god täckning där ni befinner er. På operatörernas respektive hemsidor finns täckningskartor som kan ge en bra indikation.
 • Hur mycket surf behöver ni? Surfbehovet kan se olika ut för olika företag. Det viktiga är att du hittar något som passar för just ditt. En operatör med flera surfnivåer kan vara att föredra om du är osäker på hur mycket surf som går åt, så kan ni prova er fram.
 • Hur snabb surf ska ni ha? Vissa operatörer har slopat alla fasta surfpotter och ger er i stället möjlighet att välja mellan olika hastigheter. Fri surf ingår oavsett. Detta koncept hittar ni till exempel hos Chili Mobil.
 • Vad har ni för servicebehov? Kolla vilka kontaktvägar operatören har till sin företagsservice. Det är också bra att läsa vad andra företag tycker om hjälpen de har fått, även om dessa omdömen ska tas med en nypa salt.
 • Vill ni ha möjlighet att surfa och ringa utomlands? För vissa företag är det viktigt att kunna använda abonnemanget utomlands och kunna ringa billigt från Sverige till utlandet. Om ditt företag har sådana behov ska ni välja ett företagsabonnemang som har bra villkor och låga priser när det gäller utlandssamtal och användning utomlands.
 • Ska ni binda abonnemanget eller inte? Ni har ofta möjlighet att välja om ni ska binda företagsabonnemanget eller ej. Fördelen med ett obundet abonnemang är ju att ni enklare kan byta abonnemang eller till och med operatör om ni inte är nöjda. Binder ni abonnemanget kommer ni förvisso ofta lite billigare undan, men fundera på om det är värt det.
 • Vill ni ha växeltjänster? Vissa operatörer erbjuder mobil telefonväxel som ditt företag kan använda. Det gör det enkelt att hantera samtal från kunder med olika funktioner som till exempel knappval och möjlighet att koppla kunderna vidare. Kika gärna på vår rekommendation om bästa telefonväxeln för företag.

När ni har fått fram ett par företagsabonnemang som kan uppfylla företagets krav kan ni välja det billigaste altenativet av dessa. Då får ni det bästa företagsabonnemanget till lägsta möjliga pris!

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för företag?

Hallon 10 GB är det billigaste mobilabonnemanget för företag just nu (kontrollerat 2024-05-18). Kostnaden är 129 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Hallon

Tänk på att det billigaste mobilabonnemanget inte alltid är det bästa för ditt företag. Ett billigt pris är förstås alltid välkommet, men det är bara prisvärt om det har alla funktioner du behöver.

Vilket är det bästa mobilabonnemanget för företag?

Tres företagsabonnemang med fri surf är det bästa mobilabonnemanget för företag enligt oss. Här får ni obegränsad surf till ett riktigt lågt pris, tillgång till 5G-nätet och fria samtal och sms. Ytterliga stora fördelar med Tres obegränsade företagsabonnemang är att tjänsten 3Världen ingår, vilket gör att ni kan använda abonnemanget i hela 80 länder, och att ni får ta med upp till 100 GB surf utomlands.

Tre Företag Fri surf
 • Fri surf till bästa priset
 • 100 GB utomlands
 • 3Världen ingår

Tres täckning i mobilnätet har tidigare varit något av ett problem i vissa delar av landet. Men enligt nya mätningar ligger operatören nu jämsides med sina största konkurrenter, i alla fall när det gäller extra krävande användningsområden som högupplöst video och spel.

Telness företagsabonnemang kan vara ett alternativ

För er som kanske varken kan eller vill ha Tres abonnemang kan Telness företagsabonnemang vara ett alternativ. Det finns tre olika abonnemang att välja mellan, varav ett med obegränsad surf och 5G, och fria samtal och sms ingår alltid. Priserna är förvisso något högre överlag jämfört med Tres, men den stora fördelen med Telness är att de använder Telias mobilnät som enligt flertalet oberoende tester är landets bästa.

Ring och surfa utomlands med företagsabonnemanget

Om företaget reser mycket bör du se till att ni lätt kan nå varandra utan att kostnaderna skenar i väg. Till exempel Tele2 och Telenor erbjuder företagsabonnemang där ni på företaget ringer fritt till varandra, oavsett var ni befinner er. Även om en kollega befinner sig i ett land utanför EU kostar det alltså inget extra att ringa. Vill du ringa till någon utanför företaget gäller operatörens priser för landet i fråga.

De allra flesta mobilabonnemang för företag tillåter även surf utomlands, men främst inom EU. Hos en del operatörer ingår även surf i ytterligare några länder. Kolla upp vilken operatör som tillåter surf i de länder som är relevanta för er, och hur mycket surf som ingår.

Finns mobilabonnemang med fri surf för företag?

Ja, det finns flera mobilabonnemang för företag som har fri surf. Använder ditt företag väldigt mycket mobildata kan det faktiskt vara mer prisvärt att köpa abonnemang med fri surf än att lägga sig på en halvhög surfnivå som ofta tar slut innan det är dags för påfyllning.

Att köpa till extra surf är ofta mycket dyrare än den ordinarie, och är detta något som sker regelbundet riskerar kostnaderna att vandra uppåt rätt snabbt.

Kan jag byta ett företagsabonnemang till ett privat abonnemang?

Ja, hos flera operatörer kan du byta ett företagsabonnemang till ett privat. Det går dock inte hos alla operatörer. Det går till på samma sätt som andra typer av överlåtelser. Operatören gör en kreditkontroll på den privatperson som ska ta över abonnemanget. Personen måste vara över 18 år och folkbokförd i Sverige.

Kan företaget betala ett privat mobilabonnemang?

Det går att låta företag betala ett privat mobilabonnemang, till exempel om du använder din privata mobil till jobbsamtal. Men det är ofta krångligare än att ha ett separat företagsabonnemang, och därför inte att föredra.

Du måste nämligen kunna visa vilka kostnader som är privata och vilka kostnader som hör till arbetet, och lämna eventuella kvitton till företaget. Generellt får ditt företag inte betala för dina privata samtal och annat du använder abonnemanget till utanför jobbet.

Tips! På vår sida Hur fungerar avdrag för mobilabonnemang i enskild firma kan du läsa mer.

Med ett mobilabonnemang med fast pris är det genast svårare att avgöra den gränsen. Därför är det oftast enklast att ha ett företagsabonnemang i stället om det är företaget som ska betala.

Kan jag använda ett företagsabonnemang privat?

Om företaget betalar för ett mobilabonnemang som du använder privat kan det räknas som en förmån. Det betyder att du behöver betala förmånsskatt på abonnemanget.

Du slipper dock den skatten om du kan visa att mobilabonnemanget är nödvändigt för att du ska kunna utföra ditt jobb. Det krävs också att gränsen mellan privat och jobbrelaterad användning är flytande. Eftersom de flesta företagsabonnemang har fast pris det ofta svårt att dra den gränsen.

Skatteverket har tagit fram en vägledning för när mobilabonnemang med fast pris ska förmånsbeskattas.

Har företagsabonnemang någon bindningstid?

De flesta mobilabonnemang kan tecknas utan bindningstid i dag, även företagsabonnemang. Men om ni köper mobil och abonnemang som paket tillkommer i stort sett alltid en bindningstid på 12, 24 eller 36 månader.

Om ni har möjlighet att välja mellan bundet och obundet abonnemang får ni väga för- och nackdelar mot varandra. Ett bundet abonnemang kan i vissa fall bli något billigare, men frågan är om inte flexibiliteten ett obundet abonnemang ger är värt mer än de (ofta få) kronorna.

Hur lång uppsägningstid har företagsabonnemang?

Uppsägningstiden för företagsabonnemang kan variera mellan olika operatörer. Hos vissa gäller en månads uppsägningstid, medan andra har satt tre månader. Det finns även företagsabonnemang helt utan uppsägningstid, men det är ovanligt.

Tyvärr kan det vara lite svårt att få fram tydlig information om uppsägningstiden på operatörernas hemsidor. Kolla därför vad som gäller hos operatören ni är intresserade av för säkerhets skull.

Hur avslutar jag ett företagsabonnemang? 

För att avsluta ett mobilabonnemang för företag behöver du oftast kontakta operatörens kundservice. Då får du hjälp och information om hur du ska göra. Finns det en uppsägningstid att ta hänsyn till kommer abonnemanget att avslutas när den tiden har löpt ut. Har du ingen uppsägningstid kan abonnemanget avslutas direkt, i regel vid nästa månadsskifte.

Tänk på att du alltid måste betala månadskostnaderna för hela bindningstiden, även om du avslutar abonnemanget. Har du bindningstid kvar när du säger upp abonnemanget kommer du att få en slutfaktura för de månader som är kvar.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för företag

Kan jag köpa företagsabonnemang och mobil samtidigt?

Ja, hos flera operatörer finns det möjlighet att lägga till en mobil när man beställer mobilabonnemang till företaget.

Kan jag byta ett företagsabonnemang till ett privat abonnemang?

Ja, du kan byta ett företagsabonnemang till ett privat genom att göra en överlåtelse.

Har jag ångerrätt på företagsabonnemang?

Nej, för företagsabonnemang gäller inte samma ångerrätt som för privatpersoner. Vissa operatörer erbjuder dock öppet köp, där du kan prova på abonnemanget under en viss tid. 

Kan jag köpa företagsabonnemang och mobil?

Ja, flera operatörer erbjuder mobiler som du kan köpa till ditt företag när du skaffar mobilabonnemang.

Får jag dra av kostnaden för företagsabonnemang?

Ja, som företagare får du göra avdrag för företagets mobilabonnemangskostnader i deklarationen. Mobilabonnemangskostnaden går in som en kostnad i resultaträkningen och ska deklareras som ett inköp.

Finns det företagsabonnemang som har stöd för 5G?

Ja, det är flera operatörer som erbjuder företagsabonnemang med 5G. Du ser vilka abonnemang som har stöd för 5G genom att klicka ner inforutan i tabellen.

 

Vilket företagsabonnemang med fri surf är bäst?

Vi tycker att Tre har det bästa företagsabonnemanget med fri surf just nu.