Finns det mobilabonnemang för barn?

Ja, det finns mobilabonnemang som är framtagna specifikt för barn. De har ofta lägre pris än ordinarie abonnemang. Många gånger är också surfen högre.

Även om abonnemangen riktar sig till barn under 18 år, kan barn inte teckna dessa mobilabonnemang själva. Det måste du som vårdnadshavare göra. Däremot behöver du bekräfta att barnet är under 18 år för att kunna ta del av erbjudandet.

Det är också fullt möjligt att välja ett vanligt mobilabonnemang till ett barn. Även då behöver det stå på dig som är vuxen.

Så beställer du mobilabonnemang till ditt barn hos oss

 1. Jämför olika mobilabonnemang i tabellen.
 2. Klicka dig vidare till operatörens hemsida.
 3. Beställ mobilabonnemanget till ditt barn, men registrera det på dig.

Hur hittar jag ett billigt mobilabonnemang för barn?

Det lättaste sättet att hitta ett billigt mobilabonnemang för barn är att jämföra alternativen som finns. Det finns särskilda barnabonnemang som brukar ha extra lågt pris. Men det kan också finnas billiga alternativ bland de ordinarie abonnemangen.

Därför har vi tagit fram tabellen längst upp på sidan. Där visas både ordinarie mobilabonnemang och särskilda abonnemang för barn. På så sätt kan du se vilket alternativ som blir billigast för er.

Det är dock inte bara priset du ska titta på när du jämför. Minst lika viktigt är hur mycket surf, samtal och sms som ingår i abonnemanget, och vilken täckning operatören har.

Så jämför du mobilabonnemang för barn

 • Bestäm surfmängd. Hur mycket surfar ditt barn utanför hemmet? Och hur mycket vill du att ditt barn ska surfa i mobilen? De frågorna avgör hur hög surfmängd som behövs till barnets mobilabonnemang.
 • Välj fria samtal och sms. Kanske det viktigaste med mobilabonnemanget är att barnet ska kunna nå dig när det behövs. Vill du vara säker på att samtal och sms aldrig tar slut bör du välja fria samtal och sms.
 • Läs om operatörernas spärrtjänster. Flera operatörer låter dig spärra mobilabonnemang från betalsamtal och appköp. Kolla upp vad som gäller hos den operatör som intresserar dig.
 • Kolla täckningen. Även täckningen är avgörande för att ditt barn ska kunna få tag i dig. Teckna därför abonnemang hos en operatör som har bra täckning där ditt barn ska använda sin mobiltelefon.
 • Skippa bindningstiden. Barnets mobilvanor kommer mest troligt att förändras med åldern. Väljer du ett mobilabonnemang utan bindningstid är det lätt att byta abonnemang eller operatör när det behövs.

Först när du har avgjort de här punkterna kan du välja det billigaste alternativet. Då vet du att du får ett abonnemang som passar ditt barn, till det lägsta möjliga priset.

Vilket är billigaste mobilabonnemanget för barn?

Det är inte helt lätt att säga vilket mobilabonnemang för barn som är billigast. Dels beror det på vad som måste ingå i abonnemanget. Dels ändras priserna då och då, till exempel när operatörerna har kampanjer.

Därför är det viktigt att jämföra de abonnemang som passar just er. Att bara välja det första bästa abonnemanget med lägst pris är inte en bra idé. Det är nämligen inte säkert att det matchar ditt barns mobilanvändning.

Comviq Mini

Comviq Mini
 • Billigt abonnemang för barn
 • 200 samtalsminuter och 2000 sms
 • 5 GB surf per månad

Går man efter ordinarie pris är det Comviq som har det billigaste mobilabonnemanget på marknaden. Då ingår 5 GB surf, 200 samtalsminuter och 2 000 sms i månaden. Ditt barn kan alltså inte ringa och sms:a fritt med det abonnemanget, till skillnad från andra alternativ.

Ett abonnemang vi då kan tipsa om är Hallons. De har specialpriser för barn under 18 år, fria samtal och sms och flera surfmängder att välja mellan. Oavsett hur mycket surf ditt barn behöver kan du förmodligen hitta ett riktigt lågt pris hos dem.

Var bara noga med att kolla upp om Hallon har täckning där ditt barn kommer att behöva sin mobiltelefon.

Hallon Barn & Ungdom

Hallon Barn & Ungdom
 • Extra billigt för barn under 18 år
 • Fria samtal och sms
 • Välj mellan flera surfmängder

Vimla är också ett billigt alternativ. Där får du oftast mobilabonnemanget till lägre pris de första månaderna. Men även de ordinarie priserna på barnabonnemangen är mycket låga. På sikt sparar du därmed mer pengar hos Vimla än hos de flesta andra operatörer.

Vimla

Vimla
 • Mer surf för pengarna
 • Extra rabatt för barn under 18 år
 • Spara surf i 12 månader

Vilket mobilabonnemang är bäst för barn?

Visst vore det praktiskt att kunna säga ett mobilabonnemang som är bäst för alla barn? Men faktum är det inte går. Alla barn har olika intressen och surfvanor. Därmed varierar det också vilket mobilabonnemang som är bäst för varje barn.

Om ditt barn till exempel streamar mycket film i mobilen är ett abonnemang med hög surfmängd det bästa. Använder barnet bara mobilen i nödfall är ett mindre och billigare abonnemang fullt tillräckligt.

Trots detta har vi på Mobilabonnemang.se tagit fram en rekommendation för det bästa mobilabonnemanget för barn och ungdomar. Det är ett mobilabonnemang som vi tror passar de flesta yngre mobilanvändare.

Så avgör du det bästa mobilabonnemanget för ditt barn

 • Utgå från barnets mobilvanor
 • Se till att barnet alltid kan ringa dig
 • Ha kontroll över abonnemanget

Är mobilabonnemang eller kontantkort bäst för barn?

Fördelarna med ett mobilabonnemang till ett barn är att det fylls på automatiskt varje månad. Med ett kontantkort måste du komma ihåg att ladda kortet. Skulle du råka glömma det finns risken att barnet inte kan ringa eller sms:a dig.

Dessutom finns det en hel del rabatter och specialerbjudanden på mobilabonnemang – inte minst för barn. Sådana erbjudanden är inte alls lika vanliga för kontantkort. Det finns också många fler surfmängder att välja mellan än hos kontantkort.

Fördelar med mobilabonnemang för ett barn

 • Alltid pengar att ringa för
 • Fylls på automatiskt varje månad
 • Rabatter för barn
 • Fler alternativ att välja mellan

En nackdel med mobilabonnemang är att du måste betala för det varje månad, oavsett om barnet använder mobilen eller inte. Med kontantkort kan du vara mer flexibel. 

När det gäller bindningstid är det inte längre någon större skillnad mellan mobilabonnemang och kontantkort. Nästan alla mobilabonnemang är nämligen utan bindningstid.

Vilka operatörer har bra mobilabonnemang för barn?

Det finns flera mindre operatörer som har speciella mobilabonnemang för barn under 18 år. Det som utmärker dem är framför allt lägre pris än de ordinarie abonnemangen.

Ibland skiljer sig också surfmängderna åt från de vanliga abonnemangen. Många gånger går det nämligen att få mer surf i ett barnabonnemang till samma pris som operatörens ordinarie mobilabonnemang.

Tyvärr är det inte alla operatörer som har sådana erbjudanden. Du kan dock hitta bra mobilabonnemang även hos de operatörer som inte riktar sig specifikt till barn.

Operatörer med bra barnabonnemang

Hallon, Vimla och Comviq har billiga mobilabonnemang för barn

Några operatörer med barnabonnemang är Hallon, Vimla och Comviq. Alla tre har en hel del surfmängder att välja mellan, och har därför något som passar alla. Alla deras mobilabonnemang är utan bindningstider, och de allra flesta har fria samtal och sms.

Det du inte får hos dessa operatörer är en omfattande kundtjänst. Hallon och Vimla svarar på frågor via chatt, sitt kundforum och i Hallons fall via mejl. Comviq tar dock emot frågor även via telefon.

Fördelen med en begränsad kundtjänst är priserna. Mobilabonnemangen blir billigare när operatören lägger mindre resurser på sin kundtjänst. Du får helt enkelt överväga om en billigare månadskostnad är viktigare än att kunna ringa och fråga om hjälp.

Har Telenor, Tre, Telia och Tele2 mobilabonnemang för barn?

Nej, ingen av de större operatörerna har särskilda mobilabonnemang för barn.

I stället erbjuder de familjeabonnemang, där även barn kan vara med som egna användare. Det är ett bra alternativ om ni vill dela på surfen mellan alla i familjen. Familjeabonnmangen har möjlighet att spärra köp och utlandssurf för barnens användare.

Det är även fullt möjligt att teckna ett vanligt mobilabonnemang till ditt barn, om du föredrar en av dessa operatörer.

Har Halebop mobilabonnemang för barn?

Nej, Halebop har inte specifika mobilabonnemang för barn. Där får du i stället titta på de ordinarie mobilabonnemangen om du ska teckna ett till ditt barn.

Kan jag köpa mobilabonnemang med mobil till ett barn?

Ja, det går att köpa en mobil till ditt barn när du tecknar ett barnabonnemang. Det förutsätter förstås att operatören i fråga erbjuder mobiltelefoner.

Bland dem som erbjuder mobilabonnemang för barn har Hallon och Comviq även mobiler du kan köpa till. Det finns fler operatörer som erbjuder telefoner, men då får du skaffa ett vanligt mobilabonnemang till ditt barn.

Kan jag överlåta ett mobilabonnemang från förälder till barn?

Nej, innan barnet är myndigt kan du inte överlåta abonnemanget. Det beror på att bara personer över 18 år får stå på ett mobilabonnemang. 

Däremot kan du kan överlåta abonnemanget till ditt barn när barnet fyller 18 år. Det innebär att mobilabonnemanget registreras på barnets namn i stället för ditt eget. 

Dock kan den möjligheten skilja sig mellan olika operatörer. Vissa tillåter nämligen inte överlåtelser alls. I det fallet behöver ditt barn teckna ett nytt mobilabonnemang för att skriva över det på sitt namn.

Hur gör jag mobilabonnemanget säkert för mitt barn?

Som förälder och vårdnadshavare kan det kännas tryggt att ha kontroll över sitt barns mobilabonnemang. Det finns några saker som du kan ordna för att göra ditt barns mobilanvändning så säkert som möjligt.

Många operatörer har något som kallas för Föräldrakoll eller andra typer av spärrtjänster. När det är aktiverat behöver du inte oroa dig för att barnet köper något i telefonen eller ringer samtal som kostar pengar. Hos de flesta operatörer är sådana tjänster helt gratis när du tecknar barn- eller familjeabonnemang.

Det finns också inställningar du kan göra direkt i mobilen. I en Iphone kan du till exempel spärra köp i App Store.

Så kan du göra mobilen säker för ditt barn

 • Kostnadsspärr för betalsamtal. De flesta operatörer erbjuder någon typ av kostnadsspärr. Det hindrar abonnemanget från att ringa betalsamtal eller skicka sms som kostar extra. Även samtal till utlandet spärras.
 • Spärra köp av appar och spel. Andra köp går också att spärra för barnets mobilabonnemang, eller begränsa till ett maxbelopp. På så sätt kan du ha koll på att barnet inte lägger för mycket pengar på appar, spel eller extra surf utan din vetskap.
 • Stäng av surfen utomlands. Är ni på resa utanför EU kan du inaktivera roaming i ditt barns telefon, om du inte vill att barnet surfar på ett utländskt nät som kostar extra. Har du en spärrtjänst för föräldrar aktiverad kan utlandssurf redan vara avstängt.
 • Fria samtal till din mobil. Många operatörer ger möjlighet att lägga in ett nummer som barnet alltid kan ringa helt kostnadsfritt, oavsett var ni är. 
 • Blockera olämpligt innehåll. Vill du kunna blockera sajter och appar som du inte vill att barnet ska komma åt finns säkerhetstjänster att köpa hos flera operatörer.

I vilken ålder är det rimligt att barnet får ett mobilabonnemang?

Det är du som vårdnadshavare som bestämmer när ditt barn ska få ett mobilabonnemang. Hälften av barnen på lågstadiet har redan egen mobil, enligt rapporten Barnen och internet 2019. Men du avgör helt själv när det är dags för just ditt barn.

Ett tips är att fundera över om ditt barn faktiskt behöver en egen mobil. Går ditt barn exempelvis till och från skolan på egen hand? Eller tillbringar barnet mycket tid ensam hemma? Då kan det kanske vara bra med en mobiltelefon.

När barnet väl behöver en egen mobil bör ni välja ett mobilabonnemang som passar barnets mobilanvändning just nu. Sedan kan ni byta upp er när barnet blir äldre och kanske använder mobilen mer.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för barn

Vilka operatörer har billiga mobilabonnemang till barn?

Hallon, Vimla, Comviq och Fello har särskilda mobilabonnemang för barn och ungdomar under 18 år. De större operatörerna har tyvärr inget motsvarande.

Vad ska man välja för mobilabonnemang till sitt barn?

Du ska välja ett mobilabonnemang som passar för hur ditt barn använder sin mobiltelefon. Surfmängd, samtal, sms och täckning är några saker du ska tänka in. Det kan även vara värt att kolla upp möjligheter till spärrtjänster för appköp, betalsamtal och utlandssurf.

Finns mobilabonnemang för barn med telefon?

Ja, du kan lägga till en telefon i beställningen även när du köper abonnemang till ett barn. En del operatörer erbjuder mobiltelefoner, medan andra inte gör det.

Vilket mobilabonnemang för barn är bäst i test?

I vår rekommendation om bästa mobilabonnemanget för barn och ungdomar kan du se vilket vi tycker är bäst i jämförelse med andra alternativ.

Är barnabonnemang bättre än familjeabonnemang?

Det beror främst på era surfvanor. Om både ditt barn och resten av familjen surfar mycket kan det vara bättre att ha varsitt mobilabonnemang, där barnets kostar lite mindre. Om ingen av er är någon storsurfare kan det vara prisvärt med ett familjeabonnemang där ni delar på surfen.

Finns barnabonnemang med fri surf?

Mobilabonnemang som har rabatt för barn brukar inte ha fri surf. Däremot finns det flera vanliga mobilabonnemang som du kan teckna till ditt barn och som har fri surf.

Finns det barnabonnemang med lite samtal och mycket surf?

Nästan alla mobilabonnemang för barn har fria samtal. Då behöver du inte tänka på hur många samtal som behövs, utan bara gå efter surfmängden.

Kan jag spärra köp i mitt barns mobilabonnemang?

Ja, hos de flesta operatörer går det att spärra köp från barnets mobilabonnemang. Tjänsterna fungerar dock lite olika, så det är bäst att kolla detta med operatören det gäller.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Telekomskribent evelina.grenehed@mobilabonnemang.se