Så väljer du rätt mobilabonnemang för barn och ungdomar

Men hur ska man kunna välja ett mobilabonnemang för sitt barn bland alla erbjudanden, och hur vet man att det blir rätt? Svaret är rätt enkelt. Du måste jämföra erbjudanden från flera olika operatörer utifrån ditt barns, och till viss del även dina, förutsättningar och behov. Det gör du både snabbt och enkelt med hjälp av tabellen högst upp på den här sidan, men vi vill först tipsa dig om vilka faktorer som är extra viktigt att ha i åtanke.

När du väljer abonnemang till ditt barn ska du tänka på att

  • Kolla operatörens täckning där barnet ska använda mobilen. Operatörens täckning är avgörande för att ditt barn ska kunna få tag i dig. Teckna därför abonnemang hos en operatör som har bra täckning där hen ska använda sin mobiltelefon.
  • Bestämma hur mycket surf som ska ingå. Hur mycket surfar ditt barn utanför hemmet? Och hur mycket vill du att ditt barn ska surfa i mobilen? Svaren på dessa frågor avgör hur hög surfmängd som behövs till barnets mobilabonnemang.
  • Välja fria samtal och sms. Det kanske viktigaste med mobilabonnemanget är att barnet ska kunna nå dig när det behövs. Vill du vara säker på att samtal och sms aldrig tar slut bör du välja ett abonnemang med fria samtal och sms.
  • Läsa på om operatörernas spärrtjänster. Flera operatörer låter dig spärra mobilabonnemang från betalsamtal och appköp. Kolla upp vad som gäller hos operatörerna ni är intresserade av.
  • Skippa bindningstiden. Barnets mobilvanor kommer mest troligt att förändras med åldern. Väljer du ett mobilabonnemang utan bindningstid är det lätt att byta surfmängder eller operatör när det behövs.
  • Ta det billigaste alternativet. När du har gått igenom punkterna ovan och tagit fram några abonnemang som matchar med era krav kan du välja det billigaste alternativet. Då vet du att du får det bästa mobilabonnemanget för ditt barn, till det lägsta möjliga priset

Familjeabonnemang kan vara ett bra alternativ till barnabonnemang

I vissa fall kan ett familjeabonnemang passa bättre än mobilabonnemang för barn. Köper ni ett mobilabonnemang för hela familjen blir totalkostnaden oftast lägre per månad och det är lättare att hålla reda på alla fakturor eftersom det bara är en.

Men det beror helt på familjens mobilvanor och behov av surf. För vissa kan det vara mer prisvärt att köpa separata mobilabonnemang och särskilda abonnemang till barnet eller barnen.

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget för barn?

Vimla 1 GB är det billigaste mobilabonnemanget för barn just nu (kontrollerat 2023-09-21). Kostnaden är 9 kr/mån i 3 månader, därefter 90 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Vimla

Barn- och ungdomsabonnemangen har vanligtvis extra låga priser, men det kan också finnas billiga mobilabonnemang bland de ordinarie abonnemangen. I tabellen högst upp på sidan ser du både ordinarie mobilabonnemang och särskilda abonnemang för barn. På så sätt kan du enkelt se vilket alternativ som blir billigast för er.

Vilket mobilabonnemang är bäst för barn?

Vimlas barnabonnemang med 8 GB surf det bästa mobilabonnemanget för barn, enligt vår bedömning. Här ingår fria samtal och sms, och om all surf inte förbrukas under en månad får man spara den så länge man vill. Eftersom Vimla går under samma nät som Telenor kommer täckningen dessutom att vara god oavsett var i landet ni bor.

Vimla barnabonnemang 8 GB
  • Fria samtal och sms
  • Spara surfen så länge du vill
  • Bra täckning i Telenors nät

Ytterligare en fördel med Vimla är att de har slopat bindningstiderna helt, vilket innebär att det är lätt att ändra surfmängderna om barnets behov ändras över tid. Med ett obundet abonnemang är det även enklare att byta operatör om ni inte skulle vara nöjda.

Känner ni att Vimla ändå inte är något för er går det både snabbt och smidigt att jämföra abonnemang från andra operatörer med hjälp av tabellen högst upp på sidan.

Finns det särskilda mobilabonnemang för barn och ungdomar?

Ja, det finns mobilabonnemang som är framtagna specifikt för barn och ungdomar under 18 år. Den största skillnaden mellan barnabonnemang och ordinarie abonnemang är att barnabonnemangen ofta är betydligt billigare. I vissa fall kan även utbudet av surfnivåer vara något mer begränsat.

Viktigt att tänka på är att själva användaren av ett barnabonnemang i princip aldrig får teckna avtalet med operatören. Det måste du som vårdnadshavare göra. Däremot behöver du bekräfta barnets ålder för att ni ska kunna ta del av erbjudandet.

Tips! Det är också fullt möjligt att välja ett vanligt mobilabonnemang till barn eller ungdomar, men även i detta fall måste du som vuxen skriva på avtalet och stå som ansvarig på abonnemanget.

En minderårig person får nämligen inte ingå i något slags avtal. Och eftersom ett mobilabonnemang är ett sorts avtal behöver man vara myndig för att kunna teckna det.

Hur mycket surf använder ett barn på mobilabonnemang?

Hur mycket surf ditt barn använder beror helt på barnets surfvanor. Surfvanorna skiljer sig mycket i åldrarna vilket gör det svårt att säga någon generell siffra. Vi har därför tagit fram en funktion där du kan räkna ut hur mycket surf som behövs utifrån surfvanor. Fyll i på ett ungefär vad ditt barn gör när hen använder internet och se på ett ungefär hur mycket surf som behövs.

Räkna ut hur mycket surf ditt barn behöver

Välj hur mycket barnet surfar på ett ungefär när hon eller han inte är uppkopplad mot wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Finns det mobilabonnemang med fri surf för barn och ungdomar?

Nej, det finns inga särskilda barnabonnemang med fri surf, så om ni är ute efter det får ni helt enkelt teckna ett ”vanligt” mobilabonnemang med fri surf hos en operatör som erbjuder det.

Ska jag välja mobilabonnemang eller kontantkort till mitt barn?

Om du ska välja mobilabonnemang eller kontantkort till ditt barn beror på barnets behov. Det ena alternativet är inte bättre än det andra. Fördelarna med ett mobilabonnemang är att det fylls på automatiskt varje månad. Med ett kontantkort måste du komma ihåg att ladda kortet. Skulle du råka glömma det finns risken att barnet inte kan ringa eller sms:a dig.

Dessutom finns det en hel del rabatter och specialerbjudanden på mobilabonnemang – inte minst för barn och unga. Sådana erbjudanden är inte alls lika vanliga för kontantkort. Det finns ofta också fler surfmängder att välja mellan än hos kontantkort.

Fördelar med mobilabonnemang för ett barn

  • Alltid pengar att ringa för
  • Fylls på automatiskt varje månad
  • Vanligare med särskilda rabatter
  • Fler surfalternativ att välja mellan

Fördelen med kontantkort är att det är en mer flexibel lösning som man enkelt kan anpassa utifrån barnets användning från månad till månad. Ett mobilabonnemang måste du ju betala för varje månad, oavsett om barnet använder mobilen eller inte.

När det gäller bindningstid är det däremot inte längre någon större skillnad mellan mobilabonnemang och kontantkort. Nästan alla mobilabonnemang kommer nämligen utan bindningstid.

Kan jag köpa med mobil till ett barnabonnemang?

Ja, det går att köpa en mobil till ditt barn när du tecknar ett barnabonnemang. Det förutsätter förstås att operatören i fråga erbjuder mobiltelefoner.

Tänk på! Köp en mobiltelefon som är lämplig för barnets ålder. Du behöver kanske inte satsa på den allra senaste och dyraste modellen till ett yngre barn som främst ska använda mobilen för att ringa och skicka meddelanden.

Bland operatörerna som har särskilda mobilabonnemang för barn erbjuder till exempel Hallon och Comviq även möjligheten att lägga till en mobil i beställningen. Det finns fler operatörer som säljer telefoner, men då får du skaffa ett vanligt mobilabonnemang till ditt barn.

Hur gör jag mobilabonnemanget säkert för mitt barn?

Som förälder och vårdnadshavare kan det kännas tryggt att ha kontroll över sitt barns mobilabonnemang. Det finns några saker som du kan ordna för att göra ditt barns mobilupplevelse så säker som möjligt.

Många operatörer har spärrtjänster som kallas för Föräldrakoll eller liknande. När det är aktiverat behöver du inte oroa dig för att barnet köper något i telefonen eller ringer samtal som kostar pengar. Hos de flesta operatörer är sådana tjänster helt gratis när du tecknar barn- eller familjeabonnemang.

Det finns också inställningar du kan göra direkt i mobilen. I en Iphone kan du till exempel spärra köp i App Store.

Så gör du mobilen säker för ditt barn

  • Aktivera kostnadsspärr för betalsamtal. De flesta operatörer erbjuder någon typ av kostnadsspärr. Det hindrar abonnemanget från att ringa betalsamtal eller skicka sms som kostar extra. Även samtal till utlandet spärras.
  • Spärra köp av appar och spel. Andra köp går också att spärra för barnets mobilabonnemang, eller begränsa till ett maxbelopp. På så sätt kan du ha koll på att barnet inte lägger för mycket pengar på appar, spel eller extra surf utan din vetskap.
  • Stäng av surfen utomlands. Är ni på resa utanför EU kan du inaktivera roaming i ditt barns telefon, om du inte vill att barnet surfar på ett utländskt nät som kostar extra. Har du en spärrtjänst för föräldrar aktiverad kan utlandssurf redan vara avstängt.
  • Aktivera fria samtal till din mobil. Många operatörer ger möjlighet att lägga in ett nummer som barnet alltid kan ringa helt kostnadsfritt, oavsett var ni är. 
  • Blockera olämpligt innehåll. Vill du kunna blockera sajter och appar som du inte vill att barnet ska komma åt finns säkerhetstjänster att köpa hos flera operatörer.

I vilken ålder ska barnet få ett mobilabonnemang?

Det är du som vårdnadshavare som bestämmer när ditt barn ska få ett mobilabonnemang. Ett tips är att fundera över om ditt barn faktiskt behöver en egen mobil. Går ditt barn exempelvis till och från skolan på egen hand? Eller tillbringar barnet mycket tid ensam hemma? Då kan det kanske vara bra med en mobiltelefon.

När det är dags för barnet att få en egen mobil bör ni välja ett mobilabonnemang som passar barnets mobilanvändning just nu. Sedan kan ni byta upp er när barnet blir äldre och kanske använder mobilen mer.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för barn

Vilket mobilabonnemang ska man välja till sitt barn?

Du ska välja ett mobilabonnemang som passar för hur ditt barn använder sin mobiltelefon. Surfmängd, samtal, sms och täckning är faktorer du ska jämföra. Det kan även vara värt att kolla upp möjligheterna att lägga till spärrtjänster för appköp, betalsamtal och utlandssurf.

Vilket mobilabonnemang för barn är bäst i test?

I vår rekommendation om bästa mobilabonnemanget för barn och ungdomar kan du se vilket vi tycker är bäst i jämförelse med andra alternativ.

Är barnabonnemang bättre än familjeabonnemang?

Det beror främst på era surfvanor. Om både ditt barn och resten av familjen surfar mycket kan det vara bättre att ha varsitt mobilabonnemang, där barnets kostar lite mindre. Om ingen av er är någon storsurfare kan det vara prisvärt med ett familjeabonnemang där ni delar på surfen.

Kan jag spärra köp i mitt barns mobilabonnemang?

Ja, hos de flesta operatörer går det att spärra köp från barnets mobilabonnemang. Tjänsterna fungerar dock lite olika, så det är bäst att kolla detta med operatören det gäller.

Kan jag överlåta ett mobilabonnemang från förälder till barn?

Nej, innan barnet är myndigt kan du inte överlåta abonnemanget. Det beror på att bara personer över 18 år får stå på ett mobilabonnemang. Däremot kan du i de flesta fall överlåta abonnemanget till ditt barn när barnet fyller 18 år, vilket innebär att mobilabonnemanget registreras på barnets namn i stället för ditt eget. Kolla upp vad som gäller hos er operatör för säkerhets skull.