Finns det mobilabonnemang som är anpassade för barn?

Ja, det finns mobilabonnemang som är framtagna specifikt för barn. De har ofta lägre pris än ordinarie abonnemang. Många gånger är också surfen högre.

Även om abonnemangen riktar sig till barn under 18 år, kan barn inte teckna dessa mobilabonnemang själva. Det måste du som vårdnadshavare göra. Däremot behöver du bekräfta att barnet är under 18 år för att kunna ta del av erbjudandet.

Det är också fullt möjligt att välja ett vanligt mobilabonnemang till ett barn. Även då behöver det stå på dig som är vuxen.

Så väljer du rätt mobilabonnemang för barn

 • Bestäm surfmängd. Hur mycket surfar ditt barn utanför hemmet? Och hur mycket vill du att ditt barn ska surfa i mobilen? De frågorna avgör hur hög surfmängd som behövs till barnets mobilabonnemang.
 • Välj fria samtal och sms. Kanske det viktigaste med mobilabonnemanget är att barnet ska kunna nå dig när det behövs. Vill du vara säker på att samtal och sms aldrig tar slut bör du välja fria samtal och sms.
 • Läs om operatörernas spärrtjänster. Flera operatörer låter dig spärra mobilabonnemang från betalsamtal och appköp. Kolla upp vad som gäller hos den operatör som intresserar dig.
 • Kolla täckningen. Även täckningen är avgörande för att ditt barn ska kunna få tag i dig. Teckna därför abonnemang hos en operatör som har bra täckning där ditt barn ska använda sin mobiltelefon.
 • Skippa bindningstiden. Barnets mobilvanor kommer mest troligt att förändras med åldern. Väljer du ett mobilabonnemang utan bindningstid är det lätt att byta abonnemang eller operatör när det behövs.

Först när du har avgjort de här punkterna kan du välja det billigaste alternativet. Då vet du att du får ett bra mobilabonnemang för ditt barn, till det lägsta möjliga priset.

Hur gammal måste man vara för att ha ett mobilabonnemang?

I de allra flesta fall måste man vara 18 år för att teckna ett mobilabonnemang. Det innebär att du som förälder måste vara den som tecknar mobilabonnemanget åt ditt barn om barnet ännu inte är myndigt.

Varför en person under 18 år oftast inte kan teckna ett abonnemang handlar om att en minderårig person inte kan ingå i något avtal. Och eftersom ett mobilabonnemang är ett sorts avtal behöver man vara myndig för att kunna teckna ett.

Hur hittar jag ett billigt mobilabonnemang för barn?

Det lättaste sättet att hitta ett billigt mobilabonnemang för barn är att jämföra alternativen som finns. Det finns särskilda barnabonnemang som brukar ha extra lågt pris. Men det kan också finnas billiga alternativ bland de ordinarie abonnemangen.

Därför har vi tagit fram tabellen längst upp på sidan. Där visas både ordinarie mobilabonnemang och särskilda abonnemang för barn. På så sätt kan du se vilket alternativ som blir billigast för er.

Det är dock inte bara priset du ska titta på när du jämför. Minst lika viktigt är hur mycket surf, samtal och sms som ingår i abonnemanget, och vilken täckning operatören har.

Vilket är billigaste mobilabonnemanget för barn?

Det är inte helt lätt att säga vilket mobilabonnemang för barn som är billigast. Dels beror det på vad som måste ingå i abonnemanget. Dels ändras priserna då och då, till exempel när operatörerna har kampanjer.

Därför är det viktigt att jämföra de abonnemang som passar just er. Att bara välja det första bästa abonnemanget med lägst pris är inte en bra idé. Det är nämligen inte säkert att det matchar ditt barns mobilanvändning.

Vilket mobilabonnemang är bäst för barn?

Visst vore det praktiskt att kunna säga ett mobilabonnemang som är bäst för alla barn? Men faktum är det inte går. Alla barn har olika intressen och surfvanor. Därmed varierar det också vilket mobilabonnemang som är bäst för varje barn.

Om ditt barn till exempel streamar mycket film i mobilen är ett abonnemang med hög surfmängd det bästa. Använder barnet bara mobilen i nödfall är ett mindre och billigare abonnemang fullt tillräckligt.

Så avgör du vilket mobilabonnemang som är bäst för ditt barn

 • Utgå från barnets mobilvanor
 • Se till att barnet alltid kan ringa dig
 • Ha kontroll över abonnemanget

Är det bäst med mobilabonnemang eller kontantkort för barn?

Fördelarna med ett mobilabonnemang till ett barn är att det fylls på automatiskt varje månad. Med ett kontantkort måste du komma ihåg att ladda kortet. Skulle du råka glömma det finns risken att barnet inte kan ringa eller sms:a dig.

Dessutom finns det en hel del rabatter och specialerbjudanden på mobilabonnemang – inte minst för barn. Sådana erbjudanden är inte alls lika vanliga för kontantkort. Det finns också många fler surfmängder att välja mellan än hos kontantkort.

Fördelar med mobilabonnemang för ett barn

 • Alltid pengar att ringa för
 • Fylls på automatiskt varje månad
 • Rabatter för barn
 • Fler alternativ att välja mellan

En nackdel med mobilabonnemang är att du måste betala för det varje månad, oavsett om barnet använder mobilen eller inte. Med kontantkort kan du vara mer flexibel. 

När det gäller bindningstid är det inte längre någon större skillnad mellan mobilabonnemang och kontantkort. Nästan alla mobilabonnemang är nämligen utan bindningstid.

Kan jag köpa mobilabonnemang med mobil till ett barn?

Ja, det går att köpa en mobil till ditt barn när du tecknar ett barnabonnemang. Det förutsätter förstås att operatören i fråga erbjuder mobiltelefoner.

Bland dem som erbjuder mobilabonnemang för barn har Hallon och Comviq även mobiler du kan köpa till. Det finns fler operatörer som erbjuder telefoner, men då får du skaffa ett vanligt mobilabonnemang till ditt barn.

Familjeabonnemang kan vara ett bra alternativ till mobilabonnemang för barn

För vissa familjer kan ett familjeabonnemang vara ett bättre alternativ än ett mobilabonnemang för barn.

Med ett mobilabonnemang för hela familjen blir totalkostnaden oftast lägre per månad och det är lättare att hålla reda på alla fakturor – eftersom det bara är en.

Kan jag överlåta ett mobilabonnemang från förälder till barn?

Nej, innan barnet är myndigt kan du inte överlåta abonnemanget. Det beror på att bara personer över 18 år får stå på ett mobilabonnemang. 

Däremot kan du kan överlåta abonnemanget till ditt barn när barnet fyller 18 år. Det innebär att mobilabonnemanget registreras på barnets namn i stället för ditt eget. 

Dock kan den möjligheten skilja sig mellan olika operatörer. Vissa tillåter nämligen inte överlåtelser alls. I det fallet behöver ditt barn teckna ett nytt mobilabonnemang för att skriva över det på sitt namn.

Hur gör jag mobilabonnemanget säkert för mitt barn?

Som förälder och vårdnadshavare kan det kännas tryggt att ha kontroll över sitt barns mobilabonnemang. Det finns några saker som du kan ordna för att göra ditt barns mobilanvändning så säkert som möjligt.

Många operatörer har något som kallas för Föräldrakoll eller andra typer av spärrtjänster. När det är aktiverat behöver du inte oroa dig för att barnet köper något i telefonen eller ringer samtal som kostar pengar. Hos de flesta operatörer är sådana tjänster helt gratis när du tecknar barn- eller familjeabonnemang.

Det finns också inställningar du kan göra direkt i mobilen. I en Iphone kan du till exempel spärra köp i App Store.

Så kan du göra mobilen säker för ditt barn

 • Kostnadsspärr för betalsamtal. De flesta operatörer erbjuder någon typ av kostnadsspärr. Det hindrar abonnemanget från att ringa betalsamtal eller skicka sms som kostar extra. Även samtal till utlandet spärras.
 • Spärra köp av appar och spel. Andra köp går också att spärra för barnets mobilabonnemang, eller begränsa till ett maxbelopp. På så sätt kan du ha koll på att barnet inte lägger för mycket pengar på appar, spel eller extra surf utan din vetskap.
 • Stäng av surfen utomlands. Är ni på resa utanför EU kan du inaktivera roaming i ditt barns telefon, om du inte vill att barnet surfar på ett utländskt nät som kostar extra. Har du en spärrtjänst för föräldrar aktiverad kan utlandssurf redan vara avstängt.
 • Fria samtal till din mobil. Många operatörer ger möjlighet att lägga in ett nummer som barnet alltid kan ringa helt kostnadsfritt, oavsett var ni är. 
 • Blockera olämpligt innehåll. Vill du kunna blockera sajter och appar som du inte vill att barnet ska komma åt finns säkerhetstjänster att köpa hos flera operatörer.

I vilken ålder är det rimligt att barnet får ett mobilabonnemang?

Det är du som vårdnadshavare som bestämmer när ditt barn ska få ett mobilabonnemang. Hälften av barnen på lågstadiet har redan egen mobil, enligt rapporten Barnen och internet 2019. Men du avgör helt själv när det är dags för just ditt barn.

Ett tips är att fundera över om ditt barn faktiskt behöver en egen mobil. Går ditt barn exempelvis till och från skolan på egen hand? Eller tillbringar barnet mycket tid ensam hemma? Då kan det kanske vara bra med en mobiltelefon.

När barnet väl behöver en egen mobil bör ni välja ett mobilabonnemang som passar barnets mobilanvändning just nu. Sedan kan ni byta upp er när barnet blir äldre och kanske använder mobilen mer.

Vanliga frågor om mobilabonnemang för barn

Vilka operatörer har billiga mobilabonnemang till barn?

Hallon, Vimla, Comviq och Fello har särskilda mobilabonnemang för barn och ungdomar under 18 år. De större operatörerna har tyvärr inget motsvarande.

Vad ska man välja för mobilabonnemang till sitt barn?

Du ska välja ett mobilabonnemang som passar för hur ditt barn använder sin mobiltelefon. Surfmängd, samtal, sms och täckning är några saker du ska tänka in. Det kan även vara värt att kolla upp möjligheter till spärrtjänster för appköp, betalsamtal och utlandssurf.

Finns mobilabonnemang för barn med telefon?

Ja, du kan lägga till en telefon i beställningen även när du köper abonnemang till ett barn. En del operatörer erbjuder mobiltelefoner, medan andra inte gör det.

Vilket mobilabonnemang för barn är bäst i test?

I vår rekommendation om bästa mobilabonnemanget för barn och ungdomar kan du se vilket vi tycker är bäst i jämförelse med andra alternativ.

Är barnabonnemang bättre än familjeabonnemang?

Det beror främst på era surfvanor. Om både ditt barn och resten av familjen surfar mycket kan det vara bättre att ha varsitt mobilabonnemang, där barnets kostar lite mindre. Om ingen av er är någon storsurfare kan det vara prisvärt med ett familjeabonnemang där ni delar på surfen.

Finns barnabonnemang med fri surf?

Mobilabonnemang som har rabatt för barn brukar inte ha fri surf. Däremot finns det flera vanliga mobilabonnemang som du kan teckna till ditt barn och som har fri surf.

Finns det barnabonnemang med lite samtal och mycket surf?

Nästan alla mobilabonnemang för barn har fria samtal. Då behöver du inte tänka på hur många samtal som behövs, utan bara gå efter surfmängden.

Kan jag spärra köp i mitt barns mobilabonnemang?

Ja, hos de flesta operatörer går det att spärra köp från barnets mobilabonnemang. Tjänsterna fungerar dock lite olika, så det är bäst att kolla detta med operatören det gäller.