Hand med smartphone mäter hastighet med 5G-uppkoppling på en gata.Telias 5G-nät i Stockholm har både bästa kundupplevelsen och kommit upp i högst hastighet. Foto: nikolay100/Shutterstock.com

Utmärkelser

Under sommaren har Telias 5G-nät både slagit hastighetsrekord och utsetts till Stockholms bästa 5G-nät. Båda testerna har dessutom utförts med vanliga mobiltelefoner, för att visa vad verkligen konsumenter faktiskt kan uppleva med Telias 5G-abonnemang.

Telia har vid flera tillfällen blivit utsett till Sveriges bästa nät av det globala mätföretaget Umlaut. Nu har operatören fått ytterligare en utmärkelse, den här gången för sitt 5G-nät i Stockholm.

Enligt en mätning av hur kunder upplever datatjänsterna och kvaliteten på nätet fick Telias 5G-nät 968 poäng av 1 000 möjliga. Det är mest poäng av alla operatörer som undersöktes.

Umlaut: Telia stack ut i alla kategorier

Testerna gjordes i juni genom körtester i bil, så att det är den faktiska kundens upplevelse som mäts och inte bara labbtester.

Umlaut testade upp- och nedladdningshastighet, surfning och videokvalitet. I alla kategorier stack Telia ut med anmärkningsvärt god kvalitet, berättar Umlauts vd för telekommunikation, Hakan Ekmen.

2,2 Gbit/sekund i vanlig smartphone

Detta är inte den enda utmärkelsen som Telia har fått på senaste. I juli slog nämligen operatören tillsammans med deras samarbetspartner Ericsson hastighetsrekord i sitt 5G-nät. I centrala Stockholm lyckades man med en Iphone 12 komma upp i 2,2 Gbit/sekund i det publika 5G-nätet.

– Att nå den här hastigheten live i vårt nät är ett helt fantastiskt resultat, inte minst på grund av att det sker med en helt vanlig mobil. Vem som helst med ett 5G-abonnemang från Telia kan med andra ord göra samma sak, kommenterar Telias nätchef Staffan Åkesson.

Finns mycket kvar att upptäcka med 5G

Staffan Åkesson berättar vidare att resultatet förhoppningsvis kan motivera företag till att använda 5G-nätets möjligheter till helt nya tjänster. 5G har redan visat sig användbart i samhällssektorer som vård, kollektivtrafik och gruvindustri. Men det finns också tjänster riktade till privata konsumenter som är kvar att upptäcka.