Vy över kiruna.Nu har Telias 5G-nät även kommit till Kiruna. Det är ort nummer 100 i operatörens stora 5G-satsning. Foto: Tsuguliev/Shutterstock.com

Mobilnät

Nu har även Kiruna fått tillgång till Telias 5G-nät. Detta är ort nummer 100 i ordningen, vilket är en av operatörens milstolpar i den stora 5G-satsningen som väntas bli klar under nästa år.

I maj 2020 var det invigning för Telias första publika 5G-nät, och sedan dess har både moderniseringen av de befintliga mobilnäten och 5G fortsatt över hela landet.

Telias 5G-nät har nu även nått upp till Kiruna, som blir ort nummer 100 i deras stora 5G-satsning. Enligt Telia är detta en viktig milstolpe mot målet att ge landet tillgång till vassare mobilnät och upplevelser.

Bättre förutsättningar för att grunda den “smarta staden”

Precis som Staffan Åkesson, teknisk chef för Telia Sverige, påpekar så pågår just nu ett gediget arbete i Kiruna, där man håller på att flytta hela stadskärnan och lägga grunden för den nya smarta staden. Och där är tillgången till modern och framtidssäker teknik A och O.

Staffan Åkesson menar att 5G-nätets hastigheter och datakapacitet ger helt nya förutsättningar, och att det gäller både hemma, på jobbet och i samhället i stort.

Stora möjligheter med 5G redan i dag

Även om man pratar mycket om vilka möjligheter 5G-tekniken kommer ge oss i framtiden, är det viktigt att komma ihåg vad 5G ger oss redan i dag. Enligt Telia är 5G-tekniken grunden för en välfungerande digital ekonomi, och möjliggör innovation som gynnar både privatpersoner och företag.

Fortsätter mot 5G-målet 2023

Telia kommer nu fortsätta mot sitt mål att göra 5G tillgängligt för 90 procent av Sveriges befolkning under 2023.