Illustration 5G och jorden. Vänsterhand håller i mobiltelefon och högerhand trycker på pekskärmen, i bakgrunden en laptopTelia fortsätter utrullningen av 5G-nätet. 5G-nätet kommer stärka den digitala infrastrukturen i Sverige, men för att digitaliseringsarbetet ska fortsätta krävs det att man har tillgång till bra uppkoppling. Foto: TippaPatt/Shutterstock.com

Mobilnät

Telias utbyggnad av deras 5G-nät har pågått sedan maj när nätet invigdes i Stockholm. Nu fortsätter Telia utbyggnaden av sitt nät och planerar att lansera sitt 5G-nät i 20 städer runt om i Sverige, från Malmö i söder till Luleå i norr.

Telia fortsätter sin utrullning av 5G-nätet som kommer täcka de 20 största städerna i Sverige. Fokus ligger på stadskärnorna där det ständigt är många människor i rörelse.

Digitaliseringen ett av de viktigaste utvecklingsområdena

I ett pressmeddelande berättar Telia Sveriges vd, Anders Olsson, att man just nu genomför en stor satsning där man rullar ut 5G över hela Sverige. Något som kommer att stärka Sveriges digitala infrastruktur vilket är viktigt för en fortsatt hållbar omstart och digitalutveckling där fokus ligger mer på innovation och möjligheter för både samhälle och människor.

Digitaliseringen har pekats ut som en av de tio viktigaste strategiska områdena för att Sverige ska kunna stärka sin utvecklingsförmåga och konkurrenskraft på ett sätt som är både hållbart och långsiktigt. För att digitaliseringsarbetet ska kunna accelerera krävs det att man har tillgång till en bra uppkoppling.

Högre hastigheter och kortare svarstider

5G som drivs av 100 procent förnybar el bidrar till högre datahastigheter och kortare svarstider. De unika tekniska egenskaperna som 5G hjälper till att skapa möjligheter för innovation och fler digitala tjänster som till exempel självkörande transporter, en självständig produktion, distansvård, smartare elförbrukning och nya spelupplevelser i mobilen.

Med 5G-nätet kommer det att tillföras en ny fräsch kapacitetet till mobilnätet, vilket behövs när vi använder fler och mer avancerade tjänster till våra mobiler och andra uppkopplade enheter. Flera smartphone-tillverkare har börjat lansera mobiler som är 5G-redo. För att kunna koppla upp sig mot 5G-nätet med telefonen krävs dock även att man har ett 5G-abonnemang.

Telia erbjuder bredband via 4G där det saknas fiber

Dagens 4G-nät kommer inte att ersättas av 5G-nätet eftersom de kompletterar varandra och man kommer att fortsätta utveckla de båda näten. På flera håll i landet saknas det fortfarande fiber och Telia satsar nu på att erbjuda bredband via mobilnätet på dessa platser. Där används just nu 4G-nätet, men allt eftersom kommer det att gå över till 5G.