Christian LuigaTelias tillförordnade koncernchef Christian Luiga. Foto: Pressbild/Telia.

Mobilnät

Nya säkerhetskrav gör att auktionen av 5G-nätet försenas och kan komma att hållas först i slutet av nästa år. Förseningen riskerar att drabba både svenska företag och hushåll, rapporterar Svenska Dagbladet.

Den redan försenade auktionen av platser i 5G-nätet försenas ytterligare. Auktionen, som från början var tänkt att hållas redan i början av 2018, riskerar nu att kunna hållas först i slutet av nästa år, enligt Svenska Dagbladet.

Bakgrunden till förseningen är att det kommit nya, tuffare säkerhetskrav på näten. Detta efter en längre debatt om lämpligheten i att låta kinesiska bolag få leverera komponenter till näten. Enligt Säpo finns det en risk att kinesiska företag tvingas medverka till spionage, vilket de nya säkerhetskraven är tänkta att förhindra.

Förseningen ”extremt olycklig” för Telia

Christian Luiga, Telias tillförordnade koncernchef, säger i en intervju med SvD att han tror att auktionen kan komma att äga rum först i slutet av nästa år. Förseningen innebär att 5G-utvecklingen bromsas in, vilket drabbar både svenska hushåll och företag.

För Telias del har man inlett tester tillsammans med bland annat Volvo och ABB som nu försenas. 5G-tekniken är dessutom ett viktigt verktyg i arbetet med att digitalisera Sverige. Svenska hushåll som i dag inte har bredband riskerar därför att få vänta längre på att bli uppkopplade.

– Det är extremt olyckligt för oss. Men framförallt drabbar det Sverige och företag i Sverige, säger Luiga.

Telias koncernchef: Separera frågorna

I stället för att skjuta upp 5G-auktionen hade Christian Luiga hellre sett att Post- och telestyrelsen (PTS) separerat frågan om säkerhetskraven och auktionen. På så vis hade man kunnat hålla auktionen som planerat och parallellt arbetat med att implementera de nya lösningarna som krävs för att leva upp till kraven.

– Det är bra att det finns en lag som är tydlig. Tillsynen ska vara effektiv och kraven på nätägarna ska vara hårda. Men de måste ju vara utformade så att de kan ändras över tiden och inte låsas fast i en auktion, säger han.