leende far och son tittar på telefonen under bilutflykt till ett naturlandskapSvenskarna surfar extra mycket under sommarledigheten

Rapporter

Mobilsurfandet har som vanligt slagit rekord under året som gått. Sporthändelser och politiska debatter är det som har dragit mest mobiltrafik under året, enligt Tele2:s årskrönika för 2019.

Under 2019 ökade Tele2-kundernas surfande med 18 procent från förra året. Mest surfade man under sommarmånaderna, framför allt under vecka 32 i augusti.

– Det visar vilket viktigt hjälpmedel mobilen också är för att stressa ner från jobb och måsten, och i stället ägna oss åt något avslappnande och kul. Till exempel lyssna på poddar, ljudböcker eller dela bilder och filmer med nära och kära, säger Samuel Skott som är kommersiell chef på Tele2.

Samuel Skott är också säker på att surfandet kommer att öka medan vi närmar oss julledigheten, av samma anledning.

Norsjö kommun toppar listan på surfmängd

Det är unga mellan 18 och 25 år som surfar mest under året som helhet, och personer över 75 som surfar minst. Män surfar i snitt 15 procent mer än kvinnor per person varje månad, enligt Tele2:s statistik.

Tele2 har också tittat på surfmängden i varje kommun. I toppen ligger Norsjö kommun i Västerbottens län, där varje person använder i genomsnitt 9 GB i månaden. Storuman, Bräcke och Åre följer därefter. Södertälje, som tidigare har varit på första plats, ligger nu femma på listan.

Överkalix i Norrbottens län har däremot surfat minst per person och månad, i genomsnitt 2,86 GB. Andra kommuner i botten på listan är Mönsterås, Laholm och Kinda.

Sport och politik populära att streama

Det som tagit upp mest av svenskarnas mobilsurf är streaming av sporthändelser. Skid-VM under januari och mars och damernas stafettguld i februari var tillfällen då datatrafiken ökade markant, i genomsnitt 31 procent per person.

Fotbollshändelser som damernas VM-brons i juli och allsvenskans final mellan Djurgårdens IF och IFK Norrköping i november var också bland de mest streamade sportögonblicken.

Många har också följt det politiska året via mobilen eller surfplattan. Centerpartiets ja till att bilda regering med Socialdemokraterna i januari hör till de stora händelserna, liksom presentationen av Rysslandsutredningen.

Ett surfrekord slogs också på Tele2 Arena i maj, då Swedish House Mafia spelade där. Surfmängden bland konsertbesökarna uppmättes då till 11,2 TB.