Sim-kort och tjej som pratar i telefonNu slipper Tele2-kunderna fysiska sim-kort. Foto: ronstik

Lanseringar

Nu är det möjligt för Tele2:s kunder med Iphone XS eller XR att skaffa e-sim. Till en början erbjuds bara privatkunderna denna möjlighet men senare i år ska även Tele2:s företagskunder kunna ha det nya simkortet.

Tre har redan gjort nu har även Tele2 gjort det. Det handlar självklart om att operatören infört e-sim till mobiltelefoner. För att en kund ska kunna skaffa det nya simkortet gäller det att telefonen har stöd för det. Till en början fungerar e-sim bara för privatkunder med Iphone XS eller XR. Senare under året kommer möjligheten även ges till bolagets företagskunder.

Ett e-sim fungerar precis som ett vanligt sim med den skillnaden att det inte behövs något fysiskt simkort.

Tele2 är en av landets första operatörer med e-sim

E-sim är väldigt nytt och Tele2 är en av landets första operatörer att erbjuda den möjligheten till telefoner. Sedan ett år tillbaka har det dock varit möjligt för Tele2-kunderna att skaffa e-sim till datorer.

Bolagets konsumentmarknadschef i Sverige, Samuel Skott tror att när tekniken blir tillgänglig för fler så kommer utvecklingen med att koppla upp fler enheter ta fart på riktigt.

– Det är en milstolpe för oss att som en av de första operatörerna i Sverige nu erbjuda funktionaliteten till mobilkunder, säger Samuel Skott.

Han ser införandet av e-sim som ett bevis på att operatören är med och driver utvecklingen framåt.

E-sim förenklar för användaren

E-sim för med sig många fördelar. Dels behöver användaren inte hålla koll på ett plastkort, dels blir det lättare att ha två abonnemang i samma telefon, något som tidigare bara varit möjligt om telefonen haft stöd för dual-sim.

Ur en miljösynpunkt är e-sim även bra eftersom att det inte behöver tillverkas några kort som sedan skickas ut till kunderna och återförsäljarna. Det digitala simkortet kommer även göra det möjligt att koppla upp mindre enheter som inte har plats för fysiska simkort, exempelvis smarta klockor.

I en telefon utan ett fysiskt simkort frigörs det även en hel del utrymme som operatörerna kan använda till att fylla telefonen med fler häftiga funktioner.