kvinna ligger i säng och tittar på mobilskärm.Foto: Cast Of Thousands/Shutterstock.com

Rapporter

Svensk mobiloperatörer erbjuder bland de billigaste mobilabonnemangen internationellt. Det här är något som Post-och telestyrelsen meddelar i sin rapport från 2016 där de kartlagt svenska mobil- och bredbandsabonnemang och jämfört svenska mobilabonnemangens priser med priserna i andra länder. Dessutom uppger Post-och telestyrelsen att de priserna för data som de svenska mobilabonnemangsoperatörerna erbjuder blivit billigare. Om du upplever att ditt nuvarande mobilabonnemang som dyrt kan det vara bra att jämföra det med andra mobiloperatörers erbjudanden. 

Med passande mobilabonnemang kan du surfar billigt

I samband med att fler kommunikationstjänster och appar lanseras använder vi människor i allt större utsträckning mobiltjänster som kräver Wi-Fi eller mobildata. Bland ungdomar är det vanligt att chatta med varandra i Facebooks kommunikationsapp messenger medan den lite äldre generationen är flitigare användare av smartphones mailfunktion. Dessvärre finns det inte alltid tillgänglighet till wifi och många surfar därför på mobilens egen datapott. Många som tecknade sina abonnemang för några år sedan valde mobilabonnemang med en relativt liten pott data då mobildata då var förhållandevis dyrt. Konsekvenserna av detta idag är att många människor får betala extra i mobilabonnemangsavgifter när de köper till mer mobildata.

Priserna gällande mobildata har dock ändrats de senaste åren. I sin rapport gällande svenska mobil-och bredbandsabonnemang uppger Post- och telestyrelsen att priserna för mobildata i kategorin 10 till 20 GB har minskat under de senaste två åren. Om du upplever att ditt mobilabonnemang bara blir dyrare och dyrare på grund av att du använder mer och mer mobildata är ett tips att jämföra ditt nuvarande abonnemang med andra mobilabonnemang. Genom att jämföra mobilabonnemang kan du få en tydligare bild över vad de olika operatörerna erbjuder och till vilka priser. På så sätt kan du hitta de bästa mobilabonnemanget just för dig.

Kom undan billigt med rätt mobilabonnemang 

Post- och telestyrelsens sammanställning visar att du som ungdom, student eller pensionär kan komma undan ännu billigare med rätt mobilabonnemang. Som student eller ungdom har man oftast en begränsad inkomst och därför kan stora mobilkostnader har stor påverkan på ens privatekonomi och vad man har råd att spendera och lägga pengar på annat. Många mobilabonnemang erbjuder sina kunder studentrabatt, men vad många inte vet om är att även du som studerar på gymnasiet eller är under 18 år kan ta del av dessa studentrabatter. För att hitta det billigaste mobilabonnemanget för studenter är ett tips att du tänker över vad det är du vill ha ut av ditt mobilabonnemang. Om du ringer mycket är det bra att teckna ett mobilabonnemang där du erbjuds fria samtal. Om du använder din mobil för att surfa på nätet kan det istället vara passande att hitta ett mobilabonnemang där du får mycket data. 

Trots det ökande mobilanvändandet och framförallt förbrukningen av mobildata är att ringa eller SMS:a fortfarande de vanligaste kommunikationsteknikerna bland svenska seniorer och pensionärer. Det finns givetvis de seniorer och pensionärer som surfar på mobilen i samma utsträckning som den yngre generationen och därför bör du utgår från ditt mobilanvändande när du tecknar ett mobilabonnemang. Vill du teckna ett mobilabonnemang för pensionärer och få pensionärsrabatt behöver du oftast bara visa legitimation som bevisar att du är 55+.