Kvinna sitter och surfar på mobilenI somras ökade mobilsurfandet med 48 procent. Störst ökning skedde i Skinnskatteberg. Foto: VK Studio/Shutterstock.com

Undersökningar

Svenskarna surfar på mobilen mer än tidigare. Det visar Telenors senaste statistik. I juli månad ökade mobilsurfandet med 48 procent jämfört med förra året. Störst ökning skedde i Skinnskatteberg med över 500 procent.

Årets sommar gav oss inte samma värme som förra året. Så i stället för att ligga och sola på stranden är det många svenskar som har valt att surfa på mobilen. När Telenor undersöker sin statistik för juli månad når man nya surfrekord.

I genomsnitt surfade svenskarna 48 procent mer i år än under samma period förra året. Statistiken baseras på drygt en miljon svenskar och deras mobilsurfande.

Det kan finnas flera anledningar till att surfnivån har ökat så kraftigt, men Telenors nätexpert, Andres Suazo, är tämligen säker på att fjolårets värme spelade roll.

– Vi kan med säkerhet säga att fjolårets rekordvärme höll oss utanför hemmet i större utsträckning, säger Andres Suazo.

Mobilsurfandet ökade mest i Örebro

Telenors kartläggning visar att surfandet på mobilen ökade i alla Sveriges län. Störst ökning var det i Örebro län och Kronobergs län. Där var snittökningen cirka 76 procent i jämförelse med förra året.

Den kommun som ökade allra mest var Skinnskatteberg med hela 517 procent jämfört med förra året.

Utlandssurfandet fortsätter att öka

Telenors statistik visar att det inte bara är mobilsurfen i Sverige som har ökat. Allt fler surfar även på semestern. I juli ökade mobilsurfandet utomlands med 16 procent jämfört med samma period förra året. Det land där svenskarna surfade mest var Spanien. Där ökade även surfandet med 20 procent.

Trots att utlandssurfen utomlands ökar är svenskarna långt ifrån samma surfnivåer som hemma. Utlandssurfen utgör bara 30 procent av den svenska snittförbrukningen.

Svenskarna delar gärna med sig av sina upplevelser

Svenskarna blir allt bättre på att dela med sig av innehåll och upplevelser. Förutom det vanliga mobilsurfandet slog svenskarna även rekord i uppladdad data.

Totalt ökade uppladdningen med 34 procent i juli månad jämfört med förra året.