Ung man ligger i soffan och streamar nyheter på sin laptop.Streaming ökade med 131 procent i Sverige under 2021, enligt färska siffror från Telia. Särskilt populärt var sport. Foto: GENETTICA/Shutterstock

Rapporter

Som följd av coronapandemin har svenskars tv-vanor förändrats till streamingtjänsternas fördel. Under 2021 ökade streaming markant och trenden tycks fortsätta, skriver Telekom idag.

Enligt en ny rapport från Telia står att läsa att streaming ökade med så mycket som 131 procent under 2021. Även linjär-tv har ökat, men med endast 4,5 procent. Streamingtjänsterna är med andra ord den klart mest populära lösningen för att se på tv hos svenskarna.

Sport i fören för streaming

Med pandemin kom restriktioner och med restriktioner kom nya sätt för svenskarna att roa sig. Det är därför knappast förvånande att streamingtjänsterna användes flitigt under det gångna året. Trots att restriktionerna lättade tillfälligt under slutet på sommaren har streaming ökat med imponerande 131 procent under 2021.

De program som streamades mest var utan tvekan OS och fotbolls-EM som gick i somras. Men även höstens fotboll har varit omåttligt populär hos svenskarna. Sport är med andra ord vad som fått svenskarna att streama mest.

– Att tv-tittandet fortsätter att öka hos våra kunder är också ett kvitto på att våra satsningar med att erbjuda våra kunder det bästa innehållet och all sport är uppskattat, konstaterar chefen för Telias konsumentaffär, Henrik Lönnevi.

Den kanal som varit populärast under 2021 har utan tvekan varit TV4. Det är den kanalen som svenskarna tittat mest på både genom linjär-tv och den kanal som svenskarna har streamat mest.

Skiljer sig mellan städer och glesbygd

En intressant aspekt som kom med rapporten från Telia var skillnaderna mellan storstäder och den svenska glesbygden. Stockholm toppar statistiken för linjär-tv medan det något förvånande är Norrbotten som allra helst tittar på tv via en traditionell tv-box.

När det gäller streaming är det tveklöst Västernorrland som tar hem priset medan det i Jämtland råder ett svalt intresse för streaming. Jämtlänningarna placerar sig nämligen längst ner på listan för tv-streaming av alla län i Sverige.