Diagram över besöksstatistiken i Åre under sportlovet i år jämfört med förra året.Coronapandemin och restriktioner gjorde att fler människor valde att semestra i de svenska fjällen på sportlovet. Enligt nätverksdata från Tre ökade antalet besökare i Åre under vecka 7 med 55 procent. Foto: Press/Tre

Undersökningar

I år var det fler människor än vanligt som valde att åka till de svenska fjällen på sportlov. Populäraste resmålet var Åre. Enligt anonymiserad nätverksdata från Tre ökade besöksantalet med över 50 procent.

Antalet resenärer till de svenska fjällen ökade rejält i år jämfört med förra året. Nätverksdata från Tre visar att det skedde en tydligt ökning i fjällen under sportlovsveckorna.

De som stod för den största ökningen var skåningar och västkustbor. Göteborgarna och malmöborna som hade sportlov under vecka 7 stack verkligen ut med sitt höga besöksantal i Åre som var mycket högre än StockhoImarna.

Dubbelt så många åkte i till Åre vecka 7

I Åre ökade besöksantalet med 55 procent under vecka 7 i år jämfört med vecka 7 under 2020. Något som kan bero på reserestriktionerna och att både göteborgare och malmöbor valde att åka till Åre istället för Alperna. 

I Sälen ökade besöksantalet med 15 procent under vecka 7 medan besöksantalet var oförändrat i Vemdalen. 

Även mellansverige valde Åre för sportlovet

Även under vecka 8 när flera regioner i mellansverige hade sportlov ökade antalet resenärer till de svenska fjällen. Även under vecka 8 var det Åre som fick ta emot fler gäster än vanligt. Antalet besökare i Åre ökade med 47 procent i år jämfört med 2020. Även i Vemdalen ökade antalet besökare medan besöksantalet i Sälen minskade något. 

Under vecka 9, när stockholmarna hade sportlov, var ökningen inte lika stor som de två föregående veckorna. I Åre ökade antalet besökare med 18 procent medan antalet besökare minskade både i Sälen och Vemdalen med 12 procent respektive 9 procent.

Enligt Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre, var det lika många eller fler besökare i de svenska fjällen jämfört med sportlovsveckorna under 2020, vilket går att se på den anonymiserade nätverksdatan.