hand håller en samsung galaxy s20 ultraFrån och med den 21 augusti kan abonnemangskunder hos Tre med en Samsung S20-mobil koppla upp sig mot Tres 5G-nät. Foto: ThomasDeco/Shutterstock.com

Lanseringar

Från och med i dag den 21 augusti kan Tres kunder med en 5G-mobil i Samsungs S20-serie koppla upp sig mot femte generationens nätverk. Även om det riktiga genomslaget spås komma efter att höstens 5G-auktioner ägt rum, kan Tre-abonnenter med en S20-lur från Samsung redan i dag ta del av den nya tekniken.

5G-utbyggnaden i Sverige pågår för fullt och i våras kunde flera operatörer inviga sina 5G-master i några av landets större städer. Samsung har satsat stort på 5G-utvecklingen när det gäller både hård- och mjukvara, och lanserade tidigare under året en mjukvaruppdatering för Telias och Tele2:s 5G-nätverk.

Från och med i dag den 21 augusti kan även Tres kunder med en 5G-mobil från Samsung uppdatera sin telefon och börja använda sitt 5G-abonnemang där Tres nät har täckning. Enligt Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre Sverige, fortskrider 5G-satsningen enligt plan, och från företagets sida ser man mycket positivt på att ännu fler kunder nu får ta del av den nya tekniken.

Nya möjligheter med 5G

Mjukvaruuppdateringen gäller för Samsungs mobiltelefoner i S20-serien, det vill säga Samsung S20 5G, S20+ och S20 Ultra. Oscar Otteborn, Head of IM på Samsung Norden, ser precis som Per Stigenberg positivt på 5G-utvecklingen i Sverige.

– Vi är glada att ännu fler Samsunganvändare nu kan koppla upp sig mot 5G. 5G skapar mängder av nya möjligheter och med våra nya telefoner kan användare känna sig trygga med att de har produkter som gör att man kan upptäcka alla dessa, vare sig det handlar om att streama högupplöst video eller spela via molnet, säger han i ett pressmeddelande.

Större genomslag nästa år

Även om utbyggnaden av 5G kommit en bra bit på väg i Sverige beräknas det stora genomslaget komma någon gång i slutet av året eller i början av 2021. De riktigt snabba 5G-frekvenserna ska Post- och telestyrelsen nämligen dela ut under höstens 5G-auktioner, som av olika anledningar har fått lov att skjutas upp. Men redan i dag kan 5G-nätet erbjuda snabb uppkoppling och korta svarstider.