Foto: Leszek Kobusinski / Shutterstock

Undersökningar

Problemet med att mobiltelefoner klonas blir allt större. I dag är många kloner såpass bra att det är svårt att skilja från originalet. Allra populärast att klona är Samsungmodeller. I en topp 10-lista över flest antal klonade telefoner är sju stycken gjorda för att efterlikna den koreanska mobiltillverkaren.

Sju av tio klonade telefoner efterliknar Samsung

Klonade telefoner kan ibland vara så dåligt gjorda att man inte kan göra annat än att skratta åt dem. Men sedan finns det även telefoner som knapp går att skilja från originalen de är baserade på. Nu har benchmarkingsajten Antutu tagit fram statistik som visar vilka modeller som var populärast att försöka efterlikna under förra året. Det visar sig att det är den koreanska mobiljätten Samsung som varit allra populärast. På Antutus topp 10-lista var de fyra första baserade på modeller som skulle likna Samsung. Totalt hade mobiltillverkaren med sju telefoner på listan.

Antalet kloner ökar år för år

Den allra vanligaste klonen som tagits fram är inte tillverkad i Korea, den är inte ens tillverkad i Asien. Istället är det en europeisk klontillverkare som tagit fram modellen som intagit förstaplatsen. Mobilen försöker efterlikna 2016 års flaggskepp Galaxy S7 Edge. Även på plats två hittar vi samma modell. Men den varianten är tillverkad av en asiatisk tillverkare. Samsung tar även tredjeplatsen där den ordinarie versionen av Galaxy S7 återfinns.

Förutom Samsung hittar vi även Iphone 7 Plus, Oneplus 3T och Xiaomi Mi 5 på listan. Av alla telefoner som benchmarktestats hos Antutu visade det sig att 2,64 procent varit kloner. Själva klonindustrin visar inte heller några tecken på att minska. Istället är det tvärtom. För varje år ökar antalet och i dagsläget finns redan Galaxy S9 och S9+ ute på marknaden. Inte så märkvärdigt att ytterligare två modeller tagit sig ut på marknaden tycker du? Då ska man veta att Galaxy S9 och S9+ inte ens offentliggjorts av Samsung än.

Foto: Leszek Kobusinski / Shutterstock.com