Insidan på en smart telefon är animerad.Samsungs nya serie, Galaxy S22, förväntas innehålla en helt ny typ av chip: Exynos 2200. Tanken är att prestandan ska öka markant, men det återstår att se om Exynos kommer in på den svenska marknaden. Foto: Andrey Suslov/Shutterstock

Lanseringar

Den efterlängtade Samsung Galaxy S22 är inte långt borta från lansering om man ska tro den koreanska nyhetskanalen Digital Daily, skriver Ny Teknik. Dessutom kommer den nya serien med en nyhet från Samsung.

Samsung lägger i nästa växel när den nya Galaxy S22-serien ska lanseras. Enheterna kommer nämligen att vara utrustade med en egenutvecklad systemkrets, Exynos 2200, som kan komma att förändra mobiltelefonerna till det bättre.

Exynos 2200 är framtidens mobilchip menar Samsung

Enligt Samsung själva är deras nya chip det första i världen med stöd för gpu, det vill säga strålspårning, eller ray tracing, som det också kallas. Strålspårning är en slags renderingsteknik. Den används främst till att skapa fotorealistisk grafik.

Det vill säga, renderingstekniken används för att spåra och imitera skuggor, reflektioner och ljus, vilket innebär att man på ett realistiskt sätt kan skapa avancerad 3D-grafik. Det här, menar Samsung, är framtiden.

Sannolikheten att det blir Exynos 2200 som kommer att driva den nya S22-serien är stor. Samtidigt är det svårt att avgöra hur stor skillnad det verkligen kommer att göra för enheterna. Än så länge vet man inte hur väl det nya chipet kommer att prestera i realiteten. Med en ny ISP-arkitektur kommer S22-serien antagligen ha stöd för bildsensorer på så mycket som 200 megapixel.

För Sveriges räkning är det dessutom oklart om serien kommer att använda Snapdragon eller Exynos. Tidigare år har Samsung valt att använda chip från Exynos i de enheter för Galaxy S som säljs i Sverige, men det är inte självklart att det blir så även i år.

Drivs av Cortex-kärnor

Exynos 2200 drivs av en Cortex-X2-kärna som tillsammans med fyra Cortex-A510-kärnor och tre Cortex-A710-kärnor ska ge enheterna den bästa prestandan samt effektiviteten. Kärnorna är tillsammans menade att vara högpresterande samtidigt som man också satsat på energieffektivitet.

Utrustad med en uppdaterad neural processing unit hoppas Samsung dessutom på att kunna fördubbla prestandan vad gäller maskininlärningsberäkningar.