Undersökningar

I december 2022 toppade inflationen på 10,2 procent enligt KPIF, och matpriserna steg med 20 procent mellan februari 2022 och februari 2023. Men hur ser prisutvecklingen ut på mobilabonnemang? En ny kartläggning från Mobilabonnemang.se visar att lägstapriserna på obegränsade mobilabonnemang har legat på samma nivå mellan 2021 och 2023, medan priserna för lägre surfmängder har ökat något.

I de flesta fall har operatörerna i samband med prishöjningarna även börjat erbjuda högre surfmängder eller tillgång till nya tjänster, som till exempel 5G.

Utvecklingen ser likadan ut om man tittar på priset per gigabyte. Även i det fallet har priserna ökat något eller hållit sig på samma nivå under perioden. Däremot blir varje gigabyte surf billigare ju högre surfmängd man har.

Lägstapriserna på mobilabonnemang är relativt stabila

Tittar man på priserna för specifika surfmängder har det inte skett några stora förändringar. Lägstapriserna för de surfmängder vi har undersökt har hållit sig på samma nivå eller ökat något mellan perioden 2021 och 2023.

Även priset per gigabyte har ökat något

Eftersom det främst är surfmängden som avgör priset på mobilabonnemang i dag, är det upplysande att undersöka priset per gigabyte. I tabellen här nedanför ser du hur lägstapriserna per gigabyte har utvecklats.

Även i detta fall kan man se att priserna har ökat något eller håller sig på samma nivå under perioden. Men som synes betalar man mindre för varje gigabyte surf ju högre surfmängd man väljer.

Operatörerna har satsat på högre surfmängder

De allra flesta operatörerna har gjort förändringar i sitt utbud mellan år 2021 och 2023. I majoriteten av fallen innebär det att operatören har ändrat till högre surfmängder och i samband med det höjt priserna för abonnemangen.

Du kanske är en av dem som har fått information från din operatör om att villkoren för ditt nuvarande abonnemang ändras, i form av högre surfmängd och högre pris. Oftast blir priset per gigabyte mindre, men det spelar ju ingen roll om man inte använder all surf som ingår i abonnemanget. Kanske kan det då vara värt att titta om du kan byta till ett billigare abonnemang med lägre surfmängd.

Två av operatörerna som ingick i undersökningen höjde sina priser mellan 2022 och 2023 utan att höja surfmängderna: Hallon och Vimla. För Hallon är prisökningen dock endast 10 kronor för varje abonnemang, så de är fortfarande bland de billigaste operatörerna på marknaden. Dessutom började de erbjuda 5G-anslutning i samband med prishöjningarna. Vimla skrev dock uttryckligen i sin kundinformation att prishöjningarna berodde på ökade kostnader. Men även Vimla bibehåller sin position som lågprisoperatör, trots de ökade priserna.

Finns även exempel på prissänkningar

Det har inte bara skett prisökningar på operatörernas mobilabonnemang. Till exempel har Telenor sänkt priset på sitt abonnemang med 15 GB från 329 kr till 299 kr. Tre ökade surfen på ett abonnemang från 15 GB till 20 GB men behöll priset på 299 kr. De har även sänkt priset på sitt obegränsade abonnemang, från 499 kr till 399 kr. Fibios obegränsade abonnemang har blivit billigare, från 569 kronor till 399 kronor.

Så gjorde vi undersökningen

Vi har tagit fram priserna på mobilabonnemang genom att titta på operatörernas hemsidor mellan 2021 och 2023 med hjälp av webbplatsen Wayback Machine. Det är en tjänst där man kan se hur webbplatser har sett ut genom tiderna. Vi har sedan sammanställt prisinformationen vi hittade för att få en överblick av hur priserna har förändrats.

Följande operatörer har tagits med i undersökningen:

 • Chili Mobil
 • Comviq
 • Fello
 • Fibio
 • Halebop
 • Hallon
 • Tele2
 • Telenor
 • Telia
 • Tre
 • Vimla

Obegränsade abonnemang med olika hastighetsalternativ

Två operatörer har sedan 2021 infört abonnemang med obegränsad surf där man kan välja surfhastighet. Dessa operatörer är Chili Mobil och Tele2. I de fallen har vi valt att endast ta med de obegränsade abonnemangen med 100 Mbit/s som hastighet i prissammanställningen. Anledningen är att det är den hastigheten som närmast matchar de övriga operatörernas obegränsade abonnemang.