Nedifrånperspektiv på telekommunikationstorn mot blå himmel.Spektrumauktionen är avklarad, och de fyra största operatörerna vann tillstånd i alla tre frekvensband. Foto: Kitawit Jitaton/Shutterstock.com

Mobilnät

Förra veckans spektrumauktion resulterade i tillstånd i alla tre frekvensband för budgivarna Telia, Tre (Hi3G Access AB) samt Tele2 och Telenors gemensamma bolag Net4Mobility. Förändringarna i “frekvenslandskapet” öppnar upp för snabbare och mer stabila tjänster. Enligt Ulf Seijmer, Chief Innovation Officer på Induo, tar Sveriges telekomsektor nu ett stort steg framåt.

Det tog tre dagar och 26 så kallade klockrundor innan Post- och telestyrelsen (PTS) kunde avsluta den omtalade spektrumauktionen, där tillstånd i frekvensbanden 900 MHz, 2,1 GHz och 2,6 GHz (tidigare reserverade för GSM/2G och 3G) stod på spel. Vinnarna blev inte helt otippat Telia, Tre samt Tele2 och Telenors gemensamma nätbolag Net4Mobility, som budade hem ungefär lika mycket frekvensutrymme var. 

Hela kalaset landade på drygt 4,23 miljarder kronor, som tillfaller statskassan.

Spridning på spektruminnehavet bidrar till god konkurrens

Enligt PTS generaldirektör Dan Sjöblom har de sett en spridning av spektruminnhavet, vilket han menar ger bra förutsättningar för en god konkurrens på konsumentmarknaden.

– Vi ser också att auktionen har fungerat väl som verktyg för fördelning av frekvenser, säger han i ett pressmeddelande.

Frekvensbanden blir teknikneutrala

PTS bjöd in till denna spektrumauktion eftersom operatörernas licenser för GSM och 3G-frekvensbanden snart löper ut. Och samtidigt som avtalen avslutas ändrar man även villkoren för hur dessa band får användas. I stället för att vara reserverade för GSM och 3G blir de teknikneutrala, vilket operatörerna kan utnyttja när de nu fasar ut sina två äldre nätverk ut till förmån för 4G och 5G.

4G- och 5G-näten kan idag användas både för samtals- och datatrafik, och teknikerna ger betydligt högre hastigheter på frekvenserna än vad 2G och 3G har kunnat göra. I praktiken innebär det förbättrad täckning och högre hastigheter i områden som hittills kanske bara har haft samtalstäckning i 2G-nätet.

Stort steg framåt för svensk telekomsektor

Enligt Induo, som har gjort en sammanställning av vilket spektrum respektive operatör har säkrat och vilka förändringar det innebär i det så kallade “frekvenslandskapet”, tar Sveriges telekomsektor nu ett stort steg framåt. Företagets Chief Innovation Officer Ulf Seijmer konstaterar att vi nu går en spännande tid till mötes.