leende man pratar i mobil med surfplatta i handen på caféSamtalen och datan ökade rejält under året då vi använde mobilnäten mer än någonsin. Foto: Dean Drobot/Shutterstock.com

Rapporter

Post- och telestyrelsen har släppt sin rapport Svensk telekommarknad 2020. Rapporten bjuder på statistik om hur vi har använt mobilnäten jämfört med året innan.

Aldrig har Sveriges befolkning använt mobilnäten så mycket som förra året. Både datatrafiken och samtalen ökade rejält när en stor del av vardagen flyttades till nätet.

– Förändrade beteenden under pandemin kan ha förstärkt några av de trender vi sett under många år, inte minst den ökade användningen av mobilnäten, säger Dan Sjöblom som är generaldirektör för Post- och telestyrelsen.

Fler väljer mobilabonnemang än kontantkort

Vid årsskiftet fanns det 14,3 miljoner aktiva abonnemang för mobiltjänster. Det var ungefär lika många som året innan.

Hit räknar dock rapporten både mobilabonnemang, kontantkort och mobila bredband. 80 procent var abonnemang med löpande månadskostnad, resten kontantkort utan någon bindande kostnad. För tio år sedan var bara 66 procent bindande abonnemang, så den andelen har ökat.

11,5 miljoner av mobiltjänsterna hade både surf och samtal. Resten var antingen mobilabonnemang med bara samtal, som minskat med 7 procent på ett år, eller abonnemang med bara surf, som minskat med 4 procent.

Intensiv ökning av surfandet i 4G

Enligt Post- och telestyrelsens rapport ökade datatrafiken i Sveriges mobilnät med hela 36 procent. 2019 var ökningen 26 procent, så utvecklingen gick betydligt snabbare under 2020.

82 procent av alla abonnemangen använde 4G-nätet för att surfa. Årets rapport är den första där även 5G-trafiken har rapporterats från några av operatörerna.

Mobilsamtalen ökade mer än på länge

Befolkningen pratade i telefon i 11 procent fler minuter under 2020 jämfört med 2019. Så mycket har samtalen inte ökat på flera år. Även här skedde den mesta trafiken i 4G-näten, närmare bestämt 60 procent. Medan samtalstrafiken har ökat i dessa nät har den i stället minskat i 3G-näten.

När det gäller 5G är det ännu ingen operatör som har rapporterat hur många samtals som rings genom det nätet.

Något som däremot minskade under fjolåret var sms. Vi sms:ade hela 17 procent mindre under 2020 än under 2019.