Undersökningar

I de flesta av dagens mobilabonnemang ingår både fria samtal och sms/mms. Att välja abonnemang handlar därför i mångt och mycket om att välja en surfmängd. Gör du ett genomtänkt och klokt val av mobilabonnemang kan du säkerställa att du får en datamängd som motsvarar ditt internetanvändande.

Titta i gamla räkningar och få en indikation på vilken surfmängd du behöver

Dina surfvanor avgör hur mycket surf du behöver. Vet du inte hur mycket du surfar varje månad kan du titta i gamla räkningar för att bilda dig en uppfattning.

Visserligen kan dina surfvanor ändras med tiden och då räcker det inte att titta i gamla räkningar för att veta hur mycket du behöver.

Vill du titta på mycket filmer och videor eller ladda ned stora filer ska du välja en högre datamängd. Det är sådant som drar mycket data, och utan en stor datamängd kommer din surf att ta slut väldigt snabbt.

Vill du bara läsa nyheter och surfa sporadiskt räcker en mindre mängd gott och väl.

Ungefär så här länge räcker 5 GB

  • Lyssna på musik i cirka 72 timmar.
  • Besöka cirka 1 500 hemsidor.
  • Titta på film i cirka 5 timmar.

Skaffa ett mobilabonnemang med fri surf om du surfar mycket

Om du surfar mycket varje månad kan ett mobilabonnemang med fri surf vara rätt val för dig. Du behöver då inte oroa dig för att surfen ska ta slut mitt i månaden.

Fri surf innebär inte att surfen är obegränsad. Istället har operatören satt ett maxtak, ofta på 100 GB, som är så pass högt att det är nästintill omöjligt att uppnå på en månad.

Jämför mobilabonnemangen och få koll på vad datamängden kostar

När du vet hur mycket surf du behöver ska du jämföra mobilabonnemangen. Du kan då få en överblick över vad datamängden kommer att kosta hos olika operatörer.

Överväg en mindre surfmängd och spara pengar varje månad.

Tips! Du kan uppgradera mobilabonnemanget om du märker att surfen inte räcker månaden ut.

Glöm inte att undersöka om det tillkommer några övriga avgifter som i slutändan gör abonnemanget dyrare än hos en annan operatör.