rött tåg på järnvägsspår vid stationEtt första försök att använda 5G ombord på tåg har gjorts i Stockholm. I framtiden kan det bli möjligt att ha videomöten på tåget. Foto: Denis Belitsky/Shutterstock

Mobilnät

Tillsammans med företaget Icomera har forskare på KTH försett ett X2000-tåg från SJ med 5G-uppkoppling i Tele2:s nät. Under en teståkning kunde passagerare dela på en internetuppkoppling med en hastighet på 1 267 Mbit/s, när de åkte genom Stockholm. Det är världsrekord – så snabb uppkoppling har man aldrig haft på ett reguljärt tåg tidigare. Det här skriver KTH på sin hemsida.

På grund av coronapandemin har det ställts större krav på våra nätverk, och många har fått bekanta sig med videomötet som kommunikationsform. En stor fördel med att åka tåg är ju att man kan jobba samtidigt som man tar sig till olika platser. Men är det möjligt att till exempel kunna ha videosamtal på tåget?

Att få bra internetuppkoppling på tåg har länge varit ett problem i Sverige, och regeringen har gett Post- och telestyrelsen uppgiften att undersöka hur man kan förbättra uppkopplingen på tågen. KTH:s satsning är definitivt ett steg i rätt riktning.

Med 5G blir det möjligt att ha videomöten på tåget

5G har låg fördröjning, vilket gör att det lämpar sig väldigt väl att använda på tåg. Claes Beckman är forskare inom kommunikationssystem på KTH, och enligt honom kommer det att gå utmärkt att ha videomöten på tåget med 5G.

– Med 5G går det att hålla eller delta i videomöten på tåget. 5G har betydligt bättre prestanda än 4G. 4G kan ha upp till en sekunds fördröjning, i 5G är motsvarande fördröjning mindre än en tiondel av detta.

Bra nätuppkoppling en demokratifråga

Just nu reser vi ju inte lika ofta med tåg som vi brukar. Men när tågresandet tar fart igen menar Claes Beckman att kraven på god videouppkoppling kommer att öka. För att fler ska vilja ta tåget är det viktigt att ha stabil internetuppkoppling.

Tekniken på ett tåg ska enligt Beckman göra att alla resenärer får samma upplevelse, oavsett om man ska ha jobbmöten eller till exempel titta på film. På så sätt är uppkopplingen en fråga om demokrati.