Gammal kvinna sitter i telefon och läser upp kortnumret på sitt kreditkort.Antalet bedrägerier har minskat, med undantag från telefonbedrägerierna som i stället har ökat. Nu slår polisen larm om att rekordmånga anmälningar gällande telefonbedrägerier har gjorts den senaste tiden. Foto: Daisy Daisy/Shutterstock

Säkerhet

Samtidigt som bedrägerier på det stora hela minskar, ökar telefonbedrägerierna i Sverige i dag, skriver PC för Alla. Polisen går nu ut med ett larm, efter att rekordmånga anmälningar har gjorts.

Särskilt äldre i vårt samhälle löper störst risk att bli utsatta för telefonbedrägerier. Det handlar om allt från skadlig programvara till att bli lurad på pengar.

Antalet bedrägerier minskar, telefonbedrägerier ökar

Trots att bedrägerier i sin helhet minskar ökar de telefonbaserade bedrägerierna. Telefonbedrägerier kan bland annat innebära att bedragarna skickar falska sms som påstår att du behöver dela med dig av kontouppgifter. Men det kan också vara sms som installerar skadlig mjukvara på din telefon om du klickar på en länk.

Dessutom blir bedragarna bättre och bättre, så till vida att det är svårt att se skillnad på äkta och falska sms. Det märks inte minst i statistiken som visar att antalet telefonbedrägerier nu har nått rekordhöga höjder. Det gäller åtminstone om man ser till antalet anmälningar av telefonbedrägerier den senaste tiden.

Det är främst de äldre i vårt samhälle som blir utsatta för telefonbedrägerier. Störst risk för att råka ut för ett telefonbedrägeri är individer över 70 år.

Vishing är den största faran

Den kända bedrägerimetoden vishing har även ökat rejält. Vishing är en slags telefonbedrägeri som går via fysiska samtal. Genom vishing vill man få offret att luras till att exempelvis dela med sig av sitt BankID eller installera en programvara på datorn som visar sig vara skadlig.

Det finns också flera fall där bedragaren vill ta över offrets dator, varpå farlig mjukvara installeras.

Varför vishing är så effektivt har bland annat att göra med att bedragarna beskriver hur offret har blivit utsatt för en säkerhetsrisk och att de ringer för att kunna hjälpa till med att lösa problemet. Inte sällan är bedragarna dessutom väldigt trovärdiga.

– Det är en mycket allvarlig utveckling att antalet vishingärenden fortsätter öka. Bedragarna hittar ständigt nya sätt att lura av personer sina tillgångar och i de här bedrägerierna utnyttjar bedragarna luckor i de tekniska systemen och allmänhetens bristande kunskap om hur systemen fungerar, kommenterar Lotta Mauritzson, som arbetar på nationellt bedrägericenter.