Närbild på meddelandeapparna whatsapp och messenger.Analysföretaget Juniper Reserach har undersökt hur den ökade användningen av så kallade OTT-appar påverkar operatörernas intäkter. Foto: AlexandraPopova/Shutterstock.com

Undersökningar

Så kallade OTT-meddelandetjänster, som Whatsapp, Messenger och Telegram, används i allt större utsträckning, och enligt en ny rapport från analysföretaget Juniper Research har detta en betydande inverkan på operatörernas intäkter. Under 2023 väntas mobiloperatörerna tappa totalt 2,5 miljarder dollar, skriver Telekom idag.

Under de senaste åren har användningen av OTT-tjänster (over the top) som Messenger, Whatsapp, Telegram växt sig allt starkare. Juniper research har undersökt hur detta påverkar mobiloperatörernas intäkter och kommit fram till att den uppåtgående trenden faktiskt medför betydande förluster.

Väntas tappa totalt 2,5 miljarder dollar nästa år

Man ser förvisso att även användningen av traditionella sms är på uppgång, men enligt Juniper Research beräkningar kommer OTT-tjänsternas tillväxt innebära intäktstapp på cirka 2,5 miljarder under nästa år.

OTT-tjänster populära bland företag

Många företag använder OTT-tjänster när de kommunicerar med sina kunder, och det är inte så svårt att förstå varför. Det krävs exempelvis inget mobilt nätverk för att använda OTT-appar, utan en vanlig internetuppkoppling är allt man behöver. Och så kostar det ju dessutom ingenting att skicka meddelanden via OTT.

Andra fördelar med OTT är att det inte finns några begränsningar gällande antal tecken, till skillnad från vanliga sms där du får hålla dig till max 160 tecken. OTT tillåter även gruppchattar.

Kommer växa med 20 procent mellan 2022 och 2023

Enligt Juniper Research kommer användningen av OTT-tjänster växa med 20 procent mellan 2022 och 2023. Av alla de meddelanden som skickas beräknas 30 procent användas för kommunikation mellan företag och deras kunder.

Men även vanliga sms verkar vara på uppgång när det gäller företagskommunikation. Junipers Research prognos är att 1,7 biljoner sms i just det segmentet kommer skickas under 2023.