5g-mast mot blå himmel.Under 2022 kommer Net4Mobility utöka sin 5G-utbyggnad till ännu fler svenska orter, med mål om att kunna ge 90 procent av befolkningen 5G-täckning innan slutet av 2023. Foto: Scharfsinn/Shutterstock.com

Mobilnät

Telenors och Tele2:s gemensamma nätbolag Net4Mobility kommer storsatsa på sin 5G-utrullning under 2022 och siktar på att kunna ge 90 procent av Sveriges befolkning tillgång till det nya nätverket innan årsskiftet 2023/2024. Samtidigt kommer operatörerna fortsätta med moderniseringen av 4G-nätet med mål om en kapacitetsökning på upp till 300 procent.

Under 2022 kommer Telenors och Tele2:s gemensamma nätbolag Net4Mobility intensifiera 5G-utbyggnaden i landet så att ännu fler orter får tillgång till det nya nätet. I dagsläget har man inlett 5G-arbetet på 37 orter, och längst har man kommit i Storstockholm och Storgöteborg.

Under årets första halva kommer nätbolaget utöka arbetet i städer som Linköping, Malmö, Uppsala och Visby, men man hoppas på att kunna ge större delen av befolkningen 5G-täckning innan året är slut.

Ska nå ut till 90 procent av befolkningen innan slutet av 2023

Målet är att 5G-nätet ska vara tillgängligt för 90 procent av Sveriges befolkning innan årsskiftet 2023/2024. Samtidigt fortsätter operatörerna sitt arbete med att modernisera det befintliga 4G-nätet, där man ser en potentiell kapacitetsökning på mellan 200 och 300 procent.

Björn Lindberg, nätexpert på Tele2, konstaterar att 5G-utbyggnaden förmodligen är den mest omfattande moderniseringen av nätet de gjort för sina kunder.

– Den här satsningen kommer inte bara att ge ett 5G-nät i världsklass, utan också ett mycket bättre 4G-nät, säger han i ett pressmeddelande.

Bygglov, fiber och eltillgång kan påverka utbyggnaden

Telenors nätexpert Sara Kebert säger att de är redo för en storsatsning och att ambitionstakten är hög. Hon tillägger dock att faktorer som bygglov, fiber och eltillgång kan komma att påverka vilka orter som blir aktuella för 5G-utbyggnaden. Materialförsörjningen är en annan central fråga i och med bristen på halvledare, men enligt Sara Kebert är detta något man har tagit höjd för.