Mobilnät

Google har annonserat en betydande förändring för dig som surfar mycket på mobilen. Från och med juli kommer företaget börja premiera sidor med snabb hastighet. Från företagets sida uppger man att det är vad som krävs för att tillfredsställa användarna.

Google kommer premiera snabba sajter från och med juli

Du som surfar mycket på mobila enheter kan snart märka skillnad i sidornas hastighet. De sidor med hög hastighet kommer nämligen att premieras av Google och hamna högt upp i resultatfälten, förutsatt att innehållet är relevant. Att människor ställer allt högre krav på hastigheten säger Google är anledningen till kraven. Långsamma sajter kommer hamna allt längre ned i sökresultatet.

”Människor vill få svar på sina frågor så snabbt som möjligt. Enligt studier bryr sig folk verkligen om hastigheten på en sida”, skriver Google på sin blogg.

Sajter som levererar långsammast hastighet kommer att drabbas

Förändringen innebär inte att alla sidor du som mobilsurfare är inne på kommer leverera snabba hastigheter. Det är nämligen bara de absolut långsammaste som kommer att drabbas. På företagets blogg skriver man att ”The Speed Update, som vi kallar den, kommer enbart att påverka sajter som levererar den långsammaste hastigheten för användare, och kommer bara att påverka en liten procentsats”. Långsamma sidor kommer fortfarande kunna ranka högt om innehållet är det mest relevanta.

Allt fler använder söktjänster med mobilen

Användarna har blivit allt fler på mobila enheter och sedan 2015 har majoriteten av alla sökningar på Google gjorts via mobilsökningar, skriver Techcrunch. Trots det har den genomsnittliga laddningstiden från mobila enheter varit 22 sekunder. Enligt en studie Google gjort lämnar drygt 50 procent av användarna en sida som tar mer än 3 sekunder på sig att ladda. För att kunna tillfredsställa användarnas behov är man därför mer eller mindre tvungna att genomföra denna förändring.